Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Grote Markt overladen met mensen voor bezoek koning

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Koning Willem-Alexander is aangekomen in Breda. Rond 15.30 uur kwam de koning samen met de Poolse president Duda en diens vrouw aan op het Pools Militair ereveld aan de Ettensebaan. Dit ter ere van 75 jaar bevrijding van Breda.

Het is fris buiten, maar het zonnetje straalde toen koning Willem-Alexander vanmiddag aankwam in Breda. Het Ereveld aan de Ettensebaan is de eerste stop van de dag. Mensen stonden rijendik klaar om een glimp op te vangen van de koning. Ook werd de Ettensebaan afgezet voor verkeer. Op het Ereveld ontmoet de koning samen met de Poolse president en diens vrouw veteranen en familieleden van generaal Stanislaw Maczek. Daarna vindt een herdenkingsceremonieplaats, waarbij burgemeester Paul Depla een toespraak verzorgt.

Koning Willem-Alexander maakt zijn opwachting op de Poolse begraafplaats.

Koning Willem-Alexander en president A. Duda bij het Pools Militair Ereveld.

Vrijheidstocht

Terwijl de koning een aantal plekken in Breda langs gaat die herinneren aan de bevrijding van de stad, is de vrijheidstocht al onderweg naar de Grote Markt. Die tocht bestaat uit twee delen die ieder een eigen route afleggen.

Route deel A:
De oude voertuigen komen vanuit Gilze Rijen (vertrek 14.45 uur) en gaan via de Tilburgseweg en de Heerbaan, Verlengde Poolse weg, Poolseweg, Generaal Maczekstraat, Wilhelminapark, Wilhelminasingel, Nieuwe Ginnekenstraat, Van Coothplein, Ginnekenstraat, Eindstraat en Ridderstraat de Grote Markt op.

Route deel B:
Lopende militairen en veteranen in jeeps vertrekken vanaf de KMA, uitgangzijde Spinola (16.00 uur) en gaan over de Hoge Brug naar Prinsenkade, Markendaalseweg, Karnemelkstraat. In de Eindstraat ritsen de lopende militairen met de voertuigen van (deel A) en gaan gezamenlijk via de Ridderstraat de Grote Markt op.
De aankomst op de Grote Markt is om circa 17.00 uur.

Blind Wall 

Na de ceremonie bij het Pools Militair Ereveld vertrok de Koninklijke stoet richting De Teruggave. Hier gaan de koning en de Poolse president de Blind Wall op de zijkant van het gebouw bewonderen. Blind Walls Gallery maakte drie nieuwe muurschilderingen in Breda ter ere van 75 jaar vrijheid. Daarvoor kregen ze van de gemeente een subsidie van 15.000 euro. De kunstwerken zijn gebaseerd op drie verhaallijnen die tijdens 'Brabant Remembers' centraal staan. Nazif Lopulissa maakte een muurschildering geïnspireerd door het romantische en droevige verhaal van twee Bredanaren die verliefd werden in toenmalig Nederlands-Indië.

Kunstenaar Otecki maakte de grootste muurschildering ooit op het voormalige belastingkantoor. Hij liet zich inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief Breda. Op deze foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende Poolse tanks. Het terrein rondom De Teruggave werd vroeger gebruikt als exercitieterrein door het leger, wat de locatie nog specialer maakt. 

Koning Willem-Alexander en president A. Duda bekijken de Blind Wall bij De Teruggave.

Bezoek De Rooi Pannen

Leerlingen van De Rooi Pannen kregen vandaag een wel heel bijzondere gast op bezoek. Na zijn bezoek aan de Blind Wall bij De Teruggave, vetrok koning Willem-Alexander richting De Rooi Pannen om met scholieren te praten over vrede. In intieme groepjes kregen de leerlingen de mogelijkheden om met de koning te praten over de bevrijding, vrede en alles wat daarbij komt kijken. 

Leerlingen van De Rooi Pannen kregen de kans om met de koning en de Poolse president te praten over vrede.

Bezoek binnenstad

Wie dacht vanmiddag even een glimp op te vangen van de koning, is niet de enige. De gehele binnenstad is volledig overladen met mensen die de viering ook willen meemaken. Duizenden toeschouwers verzamelden zich rijendik in de straten van het centrum richting de Grote Markt. 

Grote Markt

Aan een middag vol activiteiten komt natuurlijk ook weer een einde. Om de festiviteiten goed af te sluiten, bezoeken koning Willem-Alexander en president A. Duda de Grote Markt. Daar heeft een enorm grote groep mensen zich verzameld om samen met dit tweetal de 75 jarige vrijheid van Breda te herdenken. Ook alle voertuigen van de militaire stoet eindigen op de Grote Markt. 

Foto: Perry Roovers