Afbeelding

Met 3000 man in de rij voor één wc: dit is hoeveel openbare toiletten er zijn in Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Als je door de stad loopt en ineens nodig naar het toilet moet, dan heb je in Alkmaar het meeste kans op snel slagen. Die gemeente heeft het meeste openbaar toiletten, namelijk één toilet per 1400 inwoners. Op de ranglijst, waarop de 50 grootste gemeenten staan, staat Breda op de 27e plek. In onze stad vind je één openbaar toilet per 3100 inwoners.

Dat blijkt uit cijfers van de Maag Lever Darm Stichting en de app HogeNood. Zij deden onderzoek onder de vijftig grootste gemeenten naar de meest toiletvriendelijke gemeente. Dit heeft geresulteerd in een ranglijst die Alkmaar aanvoert, op de voet gevolgd door Amersfoort en Leeuwarden. Zij hebben daarmee de meeste openbare en opengestelde toiletten per inwoner.

Ondanks een toename ten opzichte van vorige jaar is het toilettekort volgens de organisaties nog steeds te groot. Uit cijfers van de MLDS en de Continentie Stichting NL blijkt dat bij 189 gemeenten in Nederlands zelfs helemaal geen toiletbeleid geldt. Hierdoor kunnen ruim twee miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen. Dit met als gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden. 

De Toiletnorm: iedere 500 meter een toilet

Uit eerder onderzoek van Ecorys, in opdracht van de MLDS, bleek dat een gebrek aan openbare toiletten één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van weerhoudt om de deur uit te gaan. Eén op de drie blijft soms thuis, waarmee de meerderheid zich belemmerd voelt. Daarom zou er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn. 

Vriendengroep regelt privétoilet voor Joris

Omdat de vrienden van Joris graag wilden dat hun vriend mee kon carnavallen, regelden zij een 'privétoilet' voor de invalide Joris. "Carnaval heeft twee nadelen als rolstoelgebruiker: je kijkt in de volle kroegen alleen tegen de billen van je voorganger aan en je kan nergens naar de wc." Joris was dan ook heel blij dat zijn vrienden een privétoilet voor hem, en andere rolstoelgebruikers, regelden. "Als zij dit niet hadden gedaan, was ik waarschijnlijk thuis gebleven."

De vrienden van Joris belden een toiletleverancier. Afgelopen jaar stond de wc op het Kerkplein naast de Bruine Pij.