Mensen op het terras, foto ter illustratie
Mensen op het terras, foto ter illustratie (Foto: Stadsfotograaf Breda)

Nieuwe schermen moeten oplossing bieden voor windoverlast bij de Haven

BREDA - Nieuwe windschermen moeten een oplossing gaan bieden voor de grote windoverlast bij de Haven in Breda. Begin maart start er een proef met inklapbare glazen schermen bij Biercafé de Huiskamer. Eigenaar René de Vos is blij met de start van die proef. "Er moet een oplossing komen, en wij als ondernemers geloven erin dat dit de beste optie is."


René de Vos is al drie jaar de eigenaar van Biercafé de Huiskamer. "Toen ik voor de eerste keer mijn terras neerzetten, merkte ik de wind meteen op", vertelt hij. Die wind in de Haven is voor de horeca-ondernemers aan de Haven een groot probleem. "Soms op een zonnige dag zie je dat de terrassen op de Grote Markt vol zitten. Maar als je dan de hoek omslaat naar de Haven, lijkt het er wel herfst", aldus De Vos.

In 2012 werd er al een proef gedaan met windschermen. Die bestonden uit een soort zeil. Maar de proef faalde, want het effect was minimaal. Om deze keer wél een geslaagde oplossing te vinden, besloten ondernemers en gemeente om eerst het probleem goed in kaart te brengen. Daarom werd er eind 2019 een windonderzoek uitgevoerd door de gemeente Breda. "Het is heel fijn dat de gemeente Breda dit probleem serieus neemt. Uit het onderzoek kwam de hinder die de wind in de Haven veroorzaakt duidelijk naar voren. De conclusie was dan ook dat windschermen noodzakelijk zijn."

Schermen

Maar hoe moeten die schermen eruit komen te zien? Daarvoor sloegen ondernemers en de gemeente de handen ineen met de IGC Group, een bedrijf met veel ervaring in windschermen. "We gaan begin maart een proef starten met Double Up terrasschermen. Die zijn ingeklapt 1 meter 20, zodat ze niet hoger zijn dan de reling en zodat je er vanuit je stoel overheen kan kijken. Wanneer de wind dan harder gaat waaien, zijn ze uit te klappen tot 2 meter 10", legt De Vos uit. Het uitzicht wordt dan echter niet verpest, want de schermen zijn van glas. "Dat was een belangrijke eis voor zowel gemeente als ondernemers. Net zoals dat het belangrijk is dat de schermen stevig zijn, en hufterproof. Deze schermen staan al op meerdere plekken in Nederland, en hebben bewezen dat ze aan die voorwaarden voldoen."

De proef met de windschermen gaat op 2 maart van start. Het gaat dan om in totaal acht schermen van twee meter lang die bij Biercafé de Huiskamer komen te staan. "Iedereen kan dan komen kijken en beoordelen wat ze ervan vinden. Na drie maanden kan er dan een evaluatie plaatsvinden. Wanneer de inzet van de schermen een succes blijkt, wordt een vergunningstraject opgestart zodat alle ondernemers aan de Haven windschermen kunnen plaatsen en bezoekers nog meer kunnen genieten van een bezoek aan het terras. "

De pilot wordt gefinancierd door Stichting Ondernemersfonds Breda, Biercafé de Huiskamer en IGC- Group. 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief