Breda ontvangt 10 miljoen van Rijk voor bouwplan Havenkwartier: 'Fantastische injectie voor stedelijke ontwikkeling' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Amvest, Rijboutt 2020

Breda ontvangt 10 miljoen van Rijk voor bouwplan Havenkwartier: 'Fantastische injectie voor stedelijke ontwikkeling'

BREDA - Heugelijk nieuws voor de gemeente. Breda ontvangt namelijk van het Rijk een subsidie van 10 miljoen euro voor het bouwproject in het Havenkwartier. De gemeente investeert eenzelfde bedrag. Daardoor wordt CrossMark nu echt werkelijkheid. "Een fantastische injectie voor de stedelijke ontwikkeling van de regio Breda", aldus wethouder Paul de Beer.  


Breda deed een aanvraag bij het Rijk voor de versnelde bouw van ruim 600 woningen in 'de Strip' en deze werd gehonoreerd. Dat maakte minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gisterochtend bekend. De gemeente kan naast het geld dat zij zelf investeren, rekenen op een bijdrage van 10 miljoen euro van het Rijk. 

Deze impuls betekent dat de 600 betaalbare woningen in het Havenkwartier werkelijkheid gaan worden. Het unieke woonmilieu moet het woningtekort verminderen en de economie een impuls geven. "Breda en onze regiopartners zijn blij met het toegekende geld en danken daarvoor ook de minister", zegt Paul de Beer, wethouder Stedelijke Ontwikkeling. "Een fantastische injectie voor de stedelijke ontwikkeling van de regio Breda. Ook voor onze centrumrol in de regio is dit goed nieuws. Dit is een hele goede stap in opmaat naar een volgende aanvraag, waar we samen met de regio naartoe zullen werken.”

Inzet rijksimpuls

De bijdrage van het Rijk is vooral bestemd voor het ontwikkelen van duurzame, groene openbare ruimte in de Strip, tussen de Speelhuislaan en de Belcrumhaven. Denk hierbij aan het maken van een goede ontsluiting en aansluiting op de omgeving, routes voor fietsers en wandelaars, verkeersroutes, parkeervoorzieningen, groene aankleding en speel- en ontmoetingsplekken. Ook aan de Belcrumhaven wordt aandacht gegeven met voorzieningen voor het aanleggen van boten, het realiseren van een promenade langs het water en een definitieve brug.

De Strip is het eerste deel van het Havenkwartier, binnen de gebiedsontwikkeling van de Bredase spoorzone CrossMark. Dit gebied wordt gerealiseerd in samenwerking met Amvest, woningbouwcorporatie Alwel en bouwbedrijf Winters. 

Ambities

Breda werkt samen met regiopartners aan een Regionale Investeringsagenda (RIA) om de opgave voor de verstedelijking in de regio Breda-Tilburg concreter te maken. Door de bijdrage van het rijk kan een flinke stap in de goede richting gezet worden. Het bouwproject in het Havenkwartier sluit dan ook naadloos aan op de bestuurlijke ambitie ‘Fantastisch wonen voor iedereen’ uit het coalitieakkoord Lef en Liefde om 6.000 woningen te realiseren tot en met 2022. Tegelijk worden er ook verschillende sociaal-economische uitdagingen in Breda-Noord aangepakt. Bewoners in de omliggende buurten zullen mee profiteren van deze vernieuwing en groei van Breda.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief