<p>vlnr Pim, Jeroen, Jaimy, Bas.</p>

vlnr Pim, Jeroen, Jaimy, Bas.

(Foto: Pim van Loenhout)

Naar Rome fietsen voor een goed doel: Deze vier vrienden doen het

BREDA - Vrienden Jaimy, Bas, Jeroen en Pim zijn op maandag 14 juni aan een bijzonder reis begonnen. Samen fietsen ze vanuit Breda naar Rome als eerbetoon aan de vader van Jaimy, die een aantal jaar geleden is overleden. Tegelijkertijd zamelen de vrienden met hun reis geld in voor een goed doel dat vooral Pim persoonlijk raakt, namelijk onderzoek naar de ziekte Hidradenitis suppurativa. Dat is een chronische huidziekte, waaraan de zus van Pim lijdt.

Van Nederland naar Rome fietsen. Dat is een reis waar je niet zomaar aan begint. Toch is het precies wat de vier vrienden Jaimy, Bas, Jeroen en Pim aan het doen zijn. Maandag zijn ze vertrokken vanuit Breda.


Het ontstaan van dit initiatief heeft een heel bijzondere aard. Jaimy heeft een aantal jaar geleden zijn vader verloren en fietsen was een van zijn grootste passies, zo ook van Jaimy. Als eerbetoon en herdenking aan zijn vader heeft hij als wens om dezelfde tocht als zijn vader af te leggen, namelijk op de fiets naar Rome. “Sinds hij dit heeft uitgesproken, waren wij alle vier om. Dit gaan we realiseren!”, vertelt Pim. “Hierbij mag je rustig weten dat ik pas in de zomer van 2019 voor het eerst op een wielrenfiets zat en Bas in januari 2020 zijn eerste fiets heeft gekocht. Maar waar een wil is, is een weg naar Rome. Zo gezegd, zo gedaan..”

Goed doel

Het was Pim’s idee om aan de bijzonder reis een sponsoractie te koppelen. Zijn gedachten gingen gelijk naar zijn zus Sietske. Zij lijdt sinds haar 18e aan HS: Hidradenitis suppurativa, een chronische huidziekte. “Eerst is ze onder behandeling geweest bij verschillende dermatologen in het plaatselijk ziekenhuis en toen deze haar niet meer verder konden helpen, is ze doorverwezen naar Dr. Mekkes in het Amsterdam UMC. Inmiddels is ze vele medicaties en operaties verder, maar is er nog altijd niets gevonden wat echt aanslaat of helpt. HS heeft daardoor zoveel impact op haar leven dat ze inmiddels afgekeurd thuis zit en haar kwaliteit van leven flink achteruit is gegaan. “

De ziekte veroorzaakt hevige pijn en vermoeidheid. Doordat er ontstekingen ontstaan die op je zenuwbanen drukken, heeft dit ook direct invloed op je bewegingsvrijheid. “Het ergste hieraan is eigenlijk al genoemd, het is chronisch.”

Er zijn op dit moment zo’n 300.000 mensen in Nederland die deze ziekte in bepaalde mate hebben. Toch is er nog geen medicijn. “Om deze reden willen wij ons inzetten om geld op te halen voor onderzoek! Geld is niet het belangrijkste in het leven, maar het maakt een hoop dingen mogelijk, zoals onderzoek naar genezing.” De vrienden richten zich daarbij op een specifiek onderzoek dat momenteel wordt gedaan in het Amsterdam UMC. Daar wordt gewerkt aan de inzet van Laser epilatie bij HS. “Door geld op te halen voor dit onderzoek kunnen we dus voor al die mensen iets goeds doen en hun pijn laten afnemen.”


Doneren

De vier vrienden zijn live te volgen op de site: https://www.fietsenvoorhs.nl. De sponsoractie is te vinden in samenwerking met AMC foundation op: https://www.steunamc.nl/actie/opdefietsnaarrome.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief