Foto: Boliche

Bredase vriendengroep begint eigen wijnmerk tijdens corona: ‘Zelfs ons Spaans wijnhuis stond te kijken van het succes’

BREDA - Wijn, jeu de boules en vrienden. Dat is de basis voor het nieuwe Bredase wijnmerk ‘Boliche’. Een groep van vijftien Bredase vrienden startte tijdens het begin van corona met het uit de grond stampen van een eigen wijnmerk. Nu, meer dan een jaar later (de wijn is sinds een maand verkrijgbaar), blijkt de wijn een megasucces te zijn. “Zelfs ons wijnhuis in Spanje schrok van het overweldigende succes.”


Dat niet iedereen tijdens de lockdown heeft stilgezeten blijkt wel uit het nieuwe wijnmerk Boliche. Vijftien vrienden, die normaal gesproken vaak te vinden waren op terrasjes in het Ginneken, kwamen op het idee om hun eigen wijnmerk te starten. En niet geheel zonder succes. Inmiddels is de tweede batch in Breda aangekomen en wordt de wijn door meer dan 40 cafés en restaurants in de regio verkocht. Het geheim achter dit succes? “We hoeven juist helemaal geen winst te behalen, we willen gewoon iets doen wat we heel leuk vinden!”

Jeu de Boules

Een aantal jaar geleden richtten de vijftien vrienden een jeu de boulesclubje op. “We zaten vaak met z’n allen op het terras en steeds vaker speelden we ook een spelletje jeu des boules”, aldus Floris en Bram, twee van de vrienden uit de groep. “We begonnen het spelletje echt leuk te vinden.” Al gauw ontstond de jeu de boulesclub en werden er avonden georganiseerd. “We noemden onszelf Tireurs (schutters, verwijzend naar jeu des boules) de la République (ons eigen Ginneken)”, aldus de vrienden. “En tijdens zo’n toernooitje vloeide de wijn ook altijd rijkelijk. Daardoor kwamen we op het idee om een eigen wijn te ontwikkelen.”

En zo geschiedde. Aan het begin van de coronaperiode begon het idee van de grond te komen. “Eén van de vrienden uit onze groep had een ingang bij een Spaans wijnhuis. Zij waren in het begin een beetje sceptisch, maar wilden ons uiteindelijk toch helpen. We hebben onze wensen met hen gedeeld. Zo wilden we graag 3 mooie, goed doordrinkbare wijnen. Gezellige borrelwijntjes voor op het terras!” De wijnen zijn door de mannen zelf samengesteld op basis van drie uitgebreide proeverij-avonden.


Boliche

Maar toen moest er nog een naam worden bedacht. “Het was nog best lastig om een naam te bedenken die ook in Europa geregistreerd kon worden, maar we wisten wel dat deze iets met jeu de boules te maken moest hebben. Daarom zijn we uiteindelijk op ‘Boliche’ gekomen. Dat is het Spaanse woord voor het kleine balletje (butje) uit het jeu des boules spel.” 

Het was voor de groep niet heel moeilijk om de wijn aan de man te brengen. “We hebben een hele mooie club vrienden die allemaal een enorm netwerk hebben. Daardoor kon iedereen ook zijn steentje bijdragen. De één houdt zich bezig met de sales, de ander met de marketing, finance en transport. Ook houden twee mannen uit de groep zich bezig met muziek. Er is zelfs een heuse Boliche-hit op komst!”

Nog voordat de eerste 6000 flessen in Nederland aankwamen waren er al diverse horecazaken en wijnhuizen in de regio die Boliche op de kaart hadden staan. De Botanist (aan Zee) en De Fazant zijn hier voorbeelden van. “Inmiddels zijn we op meer dan 40 plaatsen verkrijgbaar! Zelfs bij de Jimmy Woo in Amsterdam staan we al op de kaart.” De mannen zijn overweldigd door het succes. “Ons wijnhuis uit Spanje, dat eerst vrij sceptisch was, kon het ook niet geloven.” De tweede batch is afgelopen vrijdag gearriveerd in Breda. 

De reacties die de vrienden ontvangen zijn geweldig. “Iedereen is super enthousiast. Vooral de rosé vliegt eruit, die knalt echt!” De focus ligt voor nu nog op Breda, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen. “Het zou wel grappig zijn als we wat meer distributeurs krijgen, zodat we ons wijnmerk door heel het land kunnen wegzetten”, aldus de vrienden. “Daarnaast willen we in de toekomst misschien nog wel andere wijnen maken of zelfs een cava. We vinden het gewoon heel leuk om dit te doen. Niemand hoeft er rijk van te worden.”

De website en alle marketingacties staan nog in de steigers. Deze gaan de komende weken vorm krijgen. “Zo zijn we ook in gesprek met het EK Jeu des boules dat volgend jaar in Den Bosch gaat plaatsvinden. En gaat Breda een impactvolle guerilla actie vanuit ons ondervinden. We zijn net gestart. Maar we hebben het gevoel dat dit verhaal nog heel wat mooie staartjes gaat krijgen!”

Volg de mannen van Boliche op social (Instagram & Facebook) voor het laatste nieuws. 


Bregje Kop