Nieuwe bomen die geplant werden bij Curio, foto ter illustratie
Nieuwe bomen die geplant werden bij Curio, foto ter illustratie Foto: Curio

Nieuwe parken en strenge eisen bij nieuwbouw: Zo wordt Breda een stad in een park

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Breda wil in 2030 als eerste Europese stad een een stad in een park zijn. Maar om die ambitie waar te maken, gaan er wel concrete maatregelen genomen moeten worden. Die zijn te lezen in het nieuwe Groenkompas. Daarin valt onder andere te lezen hoe straten bij herinrichting altijd tien procent groener moeten worden, hoe bij nieuwbouw minimaal 20 procent van de nieuwe buurt openbaar groen moet zijn en welke nieuwe parken Breda de komende jaren rijker worden.

De ambitie van Breda is al tijden duidelijk: Een stad in een park worden. Maar hoe Breda dat precies wil gaan doen, was nog onduidelijk. Met het Groenkompas wordt de koers uitgezet. ““Groen in en om de stad is enorm belangrijk voor de gezondheid van de inwoners en voor de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van onze stad en de dorpen. En groen is essentieel om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden”, legt wethouder De Beer uit. “Het Groenkompas bevat een heldere koers hoe Breda het komende decennium het bestaande groen wil beschermen en uitbreiden, hoe we zorgen dat er groen op pantoffelafstand is voor iedereen en waarbij groen niet de sluitpost, maar de leidraad bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt”. 

Nieuwbouw
Met concrete percentages wordt in het Groenkompas vastgelegd hoe Breda bij de ontwikkeling van de stad groener zal worden. Zo zal gestreefd worden dat iedere straat die heringericht wordt 10 procent groener wordt. En ontwikkelaars moeten bij de ontwikkeling van een nieuwe project minimaal 20 tot 35 procent van de buurt inrichten als openbaar groen. Ook moeten ontwikkelaars en woningbouwcorporaties ‘natuurinclusief’ ontwikkelen. Dat betekent dat gebouwen moeten bijdragen aan de biodiversiteit, bijvoorbeeld door nestkasten in te bouwen.

Beschermen en uitbreiden bestaande groen
Als ergens in Breda groen verdwijnt, moet dat groen altijd in de buurt gecompenseerd worden. Dat nieuwe compensatieprincipe moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid groen in Breda nergens meer afneemt. Daarnaast breidt Breda de ecologische verbindingszones verder uit. “De voordelen zijn groot: mensen voelen zich beter, trekken meer met elkaar op en ondervinden minder problemen als hittestress en de leefwereld voor planten en dieren wordt versterkt”, aldus de gemeente. Er komen rondom de binnenstad nieuwe parken, namelijk Luciapark, Seelig en bij ’t Zoet. En in de wijken en dorpen komen wijkparken. “Bestaande bossen worden uitgebreid en er komen tiny forests en voedselbossen bij.”

Ook aan de toegankelijkheid wordt gewerkt. Dat wordt onder andere gedaan met nieuwe ommetjes en fietsroutes. Ook maken natuurspeelplekken, groene schoolpleinen en plukroute groen voor iedereen bereikbaar. 

Samenwerking
Om echt een stad in een park te kunnen worden, heeft Breda ook hulp nodig van instanties, bedrijven en bewoners. Zo kan er ook een flinke slag worden geslagen in het vergroenen van tuinen. Zo is in de wijk Schorsmolen bijvoorbeeld slechts 4 procent van de tuinen groen. De gemeente informeert en stimuleert partijen en bewoners daarom om een bijdrage te leveren op hun eigen terrein. “Er is met hulp van de gemeente een community Breda, stad in een park aan het ontstaan. Hierin zoeken actieve bewoners en bedrijven elkaar op en stimuleren elkaar om de ambitie van Breda inhoud te geven met concrete acties en projecten voor groen. Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen zich hierbij aansluiten.”