150 deelnemers lopen de run van vijf kilometer.
150 deelnemers lopen de run van vijf kilometer. Foto: Wesley van der Linde

(Ex-)Kankerpatiënten zamelen al rennend met hun naasten en behandelaars geld in voor Fight Cancer

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA – Vanaf het Kasteelplein in Breda zijn vanmiddag 150 hardlopers vertrokken om geld op te halen voor Fight Cancer, die met deze fondsen via KWF Kankerbestrijding baanbrekend kankeronderzoek financiert. Aan het hardloopevenement doen 25 (ex-)oncologische patiënten met een of twee van hun naasten en behandelaars mee. 

Eigenlijk stond de LoveLife run al op zondag 20 juni gepland, maar mocht toen door de coronamaatregelen nog geen doorgang vinden. Gelukkig kon het bijzondere hardloopevenement in samenwerking met de gemeente Breda en andere betrokkenen partijen verplaatst worden naar vandaag. Daarom vertrokken zo’n 150 hardlopers om 13.30 uur vanaf het Kasteelplein om zo een route van 5 kilometer door Breda te rennen, grotendeels over de Claudius Prinsenlaan en langs het Amphia Ziekenhuis. 

De LoveLife run is een hardloopevenement van Stichting Fight Cancer met als deelnemers zo’n 25 (ex-)oncologische patiënten, hun naasten en hun behandelaars. Het evenement begon vorig jaar klein toen Vanessa Roest, oncologiefysiotherapeut bij Fysio- en Healthcenter De Beemd, een ‘rondje Oosterhoutse polder’ initieerde met een aantal van haar (ex-)kankerpatiënten. Dat is nu uitgegroeid tot de LoveLife run in Breda. Centraal staat het werven van fondsen voor Fight Cancer, die hiermee via KWF Kankerbestrijding baanbrekend kankeronderzoek financiert. “Het unieke aan deze run is dat de patiënt zelf mee rent”, legt Vanessa uit. “De run staat symbool voor de lange weg die een oncologisch patiënt vaak aflegt. Meedoen is hoe dan ook een overwinning.” 

De deelnemers zijn al sinds maart wekelijks in groepjes onder begeleiding van hardlooptrainers en oncologiefysiotherapeuten hard aan het trainen voor de vijf kilometer run. Het leek even een flinke domper te worden toen na weken van hard trainen, het evenement op 20 juni niet door kon gaan door de geldende coronamaatregelen. Daarom stelde de organisatie alles in werk om de run te verplaatsen. “Geen run was voor ons geen optie”, zegt Vanessa. “Na al die weken keihard trainen is de LoveLife run zelf de ultieme afsluiting. Door over de finishlijn te stappen kunnen patiënten ook letterlijk en figuurlijk iets achter zich laten. We zijn ontzettend blij dat de run uiteindelijk toch door kan gaan. Voor ieders veiligheid werken we met coronatoegangsbewijzen en is publiek niet toegestaan.” 

Iedere hardloper wordt uitgedaagd zoveel mogelijk donaties op te halen voor Fight Cancer. De opbrengst van de run gaat naar twee speciaal geselecteerde onderzoeken. Zo’n 10% van de geworven fondsen wordt besteed aan een lokaal project van het Amphia Ziekenhuis, dat gaat over meer bewustwording en belang van werk bij of na kanker. De overige 90% aan donaties komt ten goede aan een onderzoek van Winette van der Graaf en Olga Husson over de oorzaak en impact van behandeling en begeleiding bij patiënten in de leeftijd 18-39 jaar. “De donatieteller staat inmiddels al op een ton! Daarnaast is het succes van de LoveLife run ook echt te danken aan de fantastische vrijgevigheid van onze sponsors.


 Foto: Wesley van der Linde


Foto: Wesley van der Linde