Afbeelding
Foto: Opsporing Verzocht

Fietsers plaatsten granaten bij Baliëndijk en Kleine Krogt, politie toont beelden

Door: Advertorial Algemeen

BREDA - Opsporing Verzocht heeft dinsdagavond aandacht besteed aan de serie incidenten rondom een Bredase familie. Er werden onder andere granaten bij twee bedrijven van de familie geplaatst, en een man werd beschoten. De politie toont nu beelden en laat geluidsfragmenten horen in de zoektocht naar de verdachten.

Het meest recente incident was in de nacht van 29 op 30 mei 2021. Die nacht werd een granaat achtergelaten bij Budgetbanden aan de Kleine Krogt; een bedrijf dat eigendom is van de familie.

Een week eerder, op woensdag 23 mei, werd bij een bakkerij van de familie – Boulangerie Paris aan de Baliëndijk – op het rolluik een granaat aangetroffen. Diezelfde nacht werd ook melding gemaakt van brand bij Budgetbanden. Gelukkig bleek die laatste melding loos alarm. Beide bedrijven zijn inmiddels op last van de burgemeester gesloten.

Deze incidenten staan niet op zichzelf. Ook in 2020 en eerder in 2021 zorgden bedreigingen en incidenten al voor onrust rond de familie. Op 18 oktober 2020 werd één van de familieleden beschoten voor zijn woning aan de Bruno Renardstraat in Breda. Hij wordt hierbij niet geraakt. In de nacht van 19 op 20 oktober 2020 werd er een handgranaat achtergelaten bij Boulangerie Paris aan de Baliëndijk. En op 22 januari 2021 werd er geschoten op het pand van Budgetbanden aan de Kleine Krogt. Ook wordt er een kneedbom gevonden bij het hekwerk.

Ook op 25 februari 2021 was het raak. Toen probeerden drie mannen een lid van de getroffen familie af te persen bij diens woning in Oudenbosch. 

Crimineel conflict

Vermoedelijk hebben de bedreigingen te maken met een crimineel conflict. De politie heeft inmiddels enkele verdachten opgepakt voor een schietincident en een afpersingspoging, maar de bedreigingen aan het adres van de familie gaan nog steeds door. De politie toont daarom beelden van de mannen die de granaten plaatsen bij de Kleine Krogt en Baliëndijk. Beiden waren op de fiets. 

Ook de 112-melding over de brand bij Budgetbanden vindt de politie opvallend. Het vermoeden bestaat dat die is gedaan zijn door iemand die meer weet over de bedreigingen. “Herkent u de stem van één of meer van de bellers in de fragmenten hieronder, geef het alstublieft door via de Opsporingstiplijn of vertrouwelijk via het TNI”, is dan ook de oproep. Het fragment luister je hier.

Oproep politie
Weet of vermoedt u iets dat de politie kan helpen? Geef het door op een van de volgend manieren:
Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Online tip doorgeven.