Foto: Wesley van der Linde

Regenboogvlag tijdelijk verwijderd van bankje in Valkenberg

BREDA - De gemeente Breda heeft tijdelijk de regenboogvlag van het bankje in het Valkenberg verwijderd. De vlag werd in de nacht van maandag op dinsdag besmeurd, en is nu weggehaald voor onderhoud.


De regenboogvlag op het bekende bankje in het Valkenberg is vandaag verwijderd. De vlag moest gedemonteerd worden voor onderhoud nadat de vlag deze week wederom besmeurd werd. “Vanmorgen is de regenboogvlag gedemonteerd van de bank. Deze wordt verstevigd en gladder gemaakt zodat hij beter te reinigen is”, laat de gemeente Breda weten.

De vlag werd deze week besmeurd met een bruine substantie. Ook vorige week was het al raak. Toen was de vlag door vandalen zwart gemaakt en gedeeltelijk vernield. 

De regenboogbank is in oktober 2020 geplaatst als vervanging van het vervaagde regenboogpad in het Valkenberg. Het bankje staat voor tolerantie en acceptatie. “Breda is een regenbooggemeente, en wij willen aan dit onderwerp het hele jaar door aandacht geven”, liet wethouder Miriam Haagh tijdens de onthulling weten. “Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn. Het regenboogbankje maakt het onderwerp zichtbaar, het trekt de aandacht en hopelijk triggert het mensen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Wij wilden hier niet zomaar een regenboogbankje zetten, hiermee willen wij mensen aan het denken zetten.” 

Wanneer het onderhoud klaar is en de vlag wordt teruggeplaatst, is nog niet bekend.