Het boek Tijdelijk Verblijf.
Het boek Tijdelijk Verblijf. Foto: Prins Bernhard Cultuurfonds en Tilt

Scoor nu het Brabants Boek Present: ‘Verhaal over drie broers die kort na elkaar overleden’

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - Literair toptalent uit Brabant een kans geven om nieuw werk te schrijven. Dat is het doel van Brabants Boek Present. Dit jaar schreef Vrouwkje Tuinman het literaire cadeau, dat sinds gisteren via 89 Brabantse boekwinkels verspreidt wordt. Om het nog toegankelijker te maken zijn er ook een e-book en een gesproken boek beschikbaar. 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt hebben de belofte gedaan om een nieuwe literaire traditie in de provincie te starten. Sinds 2019 krijgt Brabants literair talent de kans om nieuw werk te schrijven voor een groot publiek. Dit Brabants Boek Present krijgen lezers dan van 4 september tot en met 3 oktober bij besteding van 12,50 euro in een Brabantse boekhandel cadeau. Normaliter kopen boekhandelaren dit geschenk tegen gunstige voorwaarden. Echter schenken de organisaties dit jaar 15.000 exemplaren van het boek ‘Tijdelijk Verblijf’ aan zeventig boekwinkels. Hiermee wil het Cultuurfonds Noord-Brabant de boekwinkels een hart onder de riem steken en het werk van Vrouwkje Tuinman een groot publiek gunnen, zeker in tijden van corona. Om het Brabants Boek Present nog toegankelijker te maken wordt het boek dit jaar ook als e-book en gesproken boek aangeboden. 

Tijdelijk verblijf

In tijdelijk verblijf schetst Vrouwkje Tuinman hoe een moeder en haar kinderen slag na slag pogen te overleven door hun plichtsbesef en de overtuiging dat het in deze ‘stad van de toekomst’ geen zin heeft nog over het verleden te praten. In het verhaal bouwt een jonge weduwe eind jaren vijftig aan een toekomst voor haar kinderen. Onder haar leiding groeit een smoezelig pension uit tot een plek waar gasten uit de internationale variété-wereld graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt, ze kan niet voorkomen dat er haar gezin iets vreselijks overkomt. In 1959 overleden kort na elkaar drie broers uit een Eindhovens gezin. “Na een aantal jaar van vooral autobiografische poëzie vond ik in het schrijven van deze novelle mezelf als prozaschrijver terug. Ik kon mijn journalistieke kant kwijt in het willen uitzoeken van details over de zaak, en over het leven eind jaren vijftig in deze stad.”

Met dit boek trekt Tuinman in de maand september, die in het teken staat van Brabants Boek Present, coronaproof door brabant. Bij boekwinkels, leeskringen en bibliotheken kunnen lezers en boekhandelaren met de schrijfster in gesprek over ‘Tijdelijk verblijf’. 

Vrouwkje Tuinman (1974) heeft al meerdere boeken en prijzen op haar naam staan. Vorig jaar ontving de schrijfster de Grote Poëzieprijs voor haar bundel ‘Lijfrente’. De intrigrerende roman ‘Afscheidstournee’, over het leven na de dood van de wereldberoemde vioolvirtuoos Nicolò Paganini, bracht ze uit in 2016. Met dit boek werd de schijfster genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Libris Literatuurprijs. Haar werk werd daarnaast vertaald in het Engels en in het Duits. 

Kijk hier voor meer informatie over het Brabants Boek Present.