Foto:

Kabinet kiest mogelijk toch voor versoepelingen: ‘Winkels en contactberoepen open op afspraak’

BREDA - Het kabinet lijkt toch te kiezen voor een versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. De laatste puntjes worden nog op de i gezet, maar het lijkt erop dat zaterdag veel zaken hun deur toch weer kunnen openen.


De huidige lockdown komt vrijdag officieel ten einde en daarom staat er voor vrijdagavond een nieuwe persconferentie op de planning. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, liet eerder deze week nog weten dat hij weinig ruimte zag voor versoepelingen. Maar, daar lijkt nu toch verandering in te zijn gekomen.

Volgens de NOS gaan zaterdag namelijk niet-essentiële winkels, kappers en andere contactberoepen weer open op afspraak. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les geven én de sportscholen gaan weer open. De horeca en cultuursector blijft, zoals het er nu naar uitziet, voorlopig nog wel dicht. 

Dat is het resultaat van het Catshuisgesprek dat vandaag heeft plaatsgevonden. Vanavond gaat minister van Justitie, Dilan Yesilgöz, nog wel in gesprek met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad en morgen zet het kabinet de puntjes op de i.

De versoepelingen zijn vermoedelijk ingegeven door de maatschappelijke onrust die de afgelopen dagen is ontstaan. Ondernemers door het hele land lieten al weten zaterdag hoe dan ook hun deuren te openen, maar ook burgemeesters en provincies hebben zich uitgesproken tegen een voortzetting van de huidige lockdown. Zij vroegen om perspectief voor hun ondernemers en dat lijkt er nu te komen.

Remko Vermunt