Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Bredaas nachtleven laat protestactie aan zich voorbij gaan: ‘Carnaval niet op het spel zetten’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In een hoop Nederlandse steden houdt het nachtleven morgen de deuren tot in de late uurtjes open, maar in Breda wordt het na 22.00 uur ‘gewoon’ stil op straat. De Bredase horeca wil namelijk zo vlak voor carnaval geen risico lopen. 

Volgens de huidige coronamaatregelen moeten alle horecagelegenheden hun deuren om 22.00 uur sluiten en krijgt iedere bezoeker een vaste zitplaats toegewezen. De brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) zijn het hier niet mee eens. De organisaties zijn het zat dat er niet aan het nachtleven wordt gedacht bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen. Daarom kondigden zij vorige week woensdag de protestactie ‘De Nacht Staat Op’ aan, waarbij clubs en kroegen vanaf morgen hun deuren tot in de late uurtjes open houden. De actie kreeg al snel bijval vanuit het hele land, waarna veel club- en kroegeigenaren, waaronder uit Tilburg en Den Bosch, ook besloten mee te doen aan de actie. 

Maar niet in Breda. Daar wordt het vanaf 22.00 uur ‘gewoon’ stil op straat. “In samenspraak met de KHN is er besloten dat in Breda niemand mee doet aan de protestactie”, legt Johan de Vos, vice-voorzitter van de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), uit. “De focus gaat nu vol op carnaval. Dat vindt de nachthoreca zelf ook belangrijker.” De horecazaken zijn bang dat de actie gevolgen kan hebben voor carnaval en laten het daarom aan hen voorbij gaan. “Wij wachten inderdaad - samen met de andere Bredase horeca - de persconferentie en verwachte versoepelingen van volgende week af. In Breda willen wij niet het risico lopen dat deze actie gevolgen kan hebben voor onze carnaval die nu voor de deur staat. Daar focussen we ons nu op”, laat Studio Dependance in een reactie aan deze site weten. Shots geeft een soortgelijke reactie: “Wij richten onze pijlen volledig op carnaval! En zeg nou zelf, hoe vet zou het zijn?”. Ook Dok19 houdt de deuren na 22.00 uur dicht. “Breda heeft aangegeven gewoon boetes te gaan uitdelen en daar zitten we niet op te wachten, nog even volhouden!”

Arnold van Strien, eigenaar van De Kaptein, geeft aan dat de Bredase horeca wel achter de protestactie staat. “Wij zijn het natuurlijk niet eens met de regels en steunen alle ondernemers in rest van het land die het wel doen. Ik ben het zeker met hun eens, want de maatregelen zijn niet proportioneel, maar carnaval is zo belangrijk voor ons, dat kunnen we nu niet op het spel zetten. Als ondernemers moeten wij het risico inschatten en op basis daarvan heeft deelname aan de actie voor ons nu geen meerwaarde.” Kees Bijl, eigenaar van Coyote en Cue Breda sluit zich hier bij aan. “We hebben ons als nachtleven en natte horeca solidair opgesteld naar het land, maar het heeft ons veel geld gekost. Heel veel horeca moet dat de komende tijd nog gaan terug betalen. Als je ziet wat er om je heen gebeurd, dan is het ook wel een keer genoeg. Daarom staan wij wel achter de actie van het land, maar wij hebben besloten niet mee te doen. Wij willen zo twee weken voor carnaval de gemeente en overheid niet voor het blad zetten. We willen geen risico’s nemen en ondanks dat de versoepelingen nog niet alles zijn, zijn we er blij mee.” 

Van Strien kijkt dan al ontzettend uit naar carnaval. “Ik zei een paar weken geleden al ‘met carnaval gaan we open’. Toen verklaarde iedereen me voor gek, maar deze week komt naar buiten dat het waarschijnlijk toch kan. We gaan alles uit de kast trekken om er een top carnaval van te maken. De drank en het personeel staan al klaar. Twee jaar ellende spoel je niet zomaar weg, maar carnaval kan ons toch weer een paar weken vooruit helpen.” Ook Bijl telt de dagen tot carnaval af. “Je merkt dat iedereen er heel erg aan toe is. We zitten er heel erg op te wachten en het is geweldig als het door kan gaan.”

Gemeente
De gemeente had in gesprekken met de KHN en de horeca aangegeven te blijven handhaven als zij mee zouden doen aan de protestactie. “De vooruitzichten zien er gelukkig goed uit voor de Horeca. Er zijn versoepelingen op komst en daar is iedereen ontzettend blij mee. Iedereen is dan ook druk in voorbereiding op die versoepelingen. Op dit moment is het echter nog steeds niet toegestaan voor de horeca om na 22u open te zijn. In lijn met eerdere acties die hebben plaatsgevonden zullen we ook bij deze actie handhaven op het overschrijden van de regels”, aldus een persvoorlichter van de gemeente. “In het belang van de Bredase horeca willen we bezoekers van de horeca vragen het de ondernemers zaterdag niet lastig te maken door langer te blijven hangen dan op dit moment toegestaan is. Sommige ondernemers maken zich hier oprecht zorgen over, daarom willen we een beroep doen op de bezoekers om in dit geval in het belang van de ondernemers te denken en hen niet in een lastig parket te brengen.”

De gemeente bereid zich samen met de horeca en carnavalsverenigingen zo goed als mogelijk voor op carnaval. “Carnaval zoals we normaal gewend zijn, zal het dit jaar nog niet worden. Het ziet er wel naar uit dat er veel meer mogelijk is dan dat we een maand geleden nog dachten. Hoe het precies vorm gaat krijgen wordt als het goed is begin volgende week duidelijk.”