Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zowel Alwel als Laurentius getroffen door cyberaanval: ‘We weten nu dat er een datalek is’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Woningcorporaties Alwel en Laurentius zijn getroffen door een cyberaanval. Alwel kan geen gebruik maken van de systemen, en ook de website is offline. Huurders zijn dinsdag geïnformeerd over de aanval. Ook Laurentius laat woensdag weten dat er een datalek is, maar dat de gevolgen daarvan nog niet duidelijk zijn.

Alwel kampt sinds maandag met een grote storing als gevolg van een cyberaanval. Daardoor kan de woningcorporatie al enkele dagen geen gebruik maken van de systemen, en is ook de website offline. “We weten momenteel nog niet precies hoe het is gebeurd en wat dit voor onze huurders betekent. Dit wordt momenteel onderzocht. Toen de ernstige storing ontstond, is er wel direct actie ondernomen om het systeem en de gegevens veilig te stellen.”

De storing zorgt voor grote problemen voor de huurders. Zo kan Alwel gemaakte afspraken niet meer inzien, waardoor huurders afgelopen dagen voor niets zaten te wachten op een reparateur. “Reparatieafspraken kunnen we niet ophalen uit onze systemen. We weten dus niet waar we wanneer een reparatie moeten doen”, legt Alwel uit. Huurders die een noodzakelijke reparatie willen laten uitvoeren, kunnen contact opnemen via Facebook en whatsapp. Ook is er een apart emailadres in het leven geroepen om toch bereikbaar te kunnen blijven, en zijn de drie kantoren in Roosendaal, Etten-Leur en Breda extra geopend.

Huurders zijn met een digitale nieuwsbrief over de aanval geïnformeerd. Daarin worden zij gevraagd alert te blijven en op te passen voor valse e-mails, sms’jes of telefoontjes. 

Laurentius
Laurentius heeft haar huurders woensdag geïnformeerd over de aanval. “We weten momenteel nog niet precies wat er is gebeurd en wat dit betekent. Dit wordt momenteel onderzocht. Wel is er direct actie ondernomen om de systemen en gegevens veilig te stellen.” In het systeem heeft Laurentius ook gegevens van huurders opgeslagen. “We weten nu dat er een datalek is. Uit voorzorg informeren wij onze huurders hierover en hebben wij melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is nog niet duidelijk of en welke gegevens zijn ingezien.” Ook Laurentius vraagt huurder om uit te kijken voor valse mails of telefoongesprekken.