De brandweer blust een heidebrand, foto ter illustratie
De brandweer blust een heidebrand, foto ter illustratie Foto: Tom van der Put

Stankoverlast in Breda door natuurbrand in de Peel: ‘Wordt de komende tijd nog erger’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Bij de veiligheidsregio komen sinds vrijdagochtend meldingen binnen van brandlucht in de regio Breda, Tilburg en Zevenbergen. De oorzaak daarvan is de natuurbrand in de Peel, waar de brandweer nog dagen bezig zal zijn met nablussen.

Afgelopen woensdag heeft er een zeer grote natuurbrand gewoed in de Peel. De brandweer zal daar nog dagen bezig zijn met nablussen. De brandlucht is vrijdag ook in Breda te ruiken, meldt de veiligheidsregio.

Sinds vrijdagmorgen krijgt de meldkamer diverse meldingen binnen over een brandlucht in de omgeving Breda, Tilburg en Zevenbergen. Melders geven aan dat de brandlucht ook chemisch kan ruiken.  ”In het natuurgebied de Peel verwacht de brandweer nog dagen te moeten nablussen. De brandlucht vanuit het natuurgebied kan dus ook nog dagen te ruiken zijn in onze regio. De lucht hangt nu zelfs nog relatief laag. Zodra de zon doorkomt, zal de wind zich nog makkelijker over grote afstanden verplaatsen. De chemische brandlucht kan dus nog beter te ruiken zijn de komende tijd”, aldus de veiligheidsregio.

De veiligheidsregio heeft op dit moment géén aanwijzingen dat er verhoogde concentraties van schadelijke stoffen in het gebied worden waargenomen. “Inwoners die overlast ervaren kunnen we enkel aanraden om naar binnen te gaan en ramen en deuren gesloten te houden.”