Afbeelding
Foto: Arriva Nederland

Brabanders kunnen voortaan in- en uitchecken bij de bus met hun pinpas

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Reizen met de bussen van Bravo in de provincie Noord-Brabant is nog makkelijker geworden. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart sinds deze week ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm beschikbaar.


De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Sinds deze week is deze nieuwe betaalmethode ingevoerd bij alle Bravo-bussen in Noord-Brbabant.

Hoe en waar betaal je met OVpay?
Reizigers kunnen sinds deze week in- en uitchecken bij Bravo met:
- Een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS
- een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS)
- alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa
- een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards
- en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode

Alle bussen van Bravo zijn voorzien van herkenbare logo’s en informatie, zodat de reizigers weten dat ze kunnen in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Reizigers die overstappen op OV van andere vervoerders wordt geadviseerd om nog wél met de OV-chipkaart te reizen.

Hoe werkt het?
Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig: precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt voor in de bus in met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas bij de daarvoor geschikte kaartlezer. In de bus is duidelijk aangegeven welke kaartlezer kan worden gebruikt voor uitchecken met een contactloze betaalpas. Dit apparaat is voorzien van een herkenbaar OVpay logo. In de streekbussen van Twents gaat het om de rechter kaartlezer bij de achterdeur. De linker kaartlezer bij de achterdeur kan worden gebruikt om uit te checken met de OV-chipkaart.

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht.

Even opletten: gebruik de juiste kaart
Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet de reiziger één kaart voor de OV-kaartlezer houden. Als hij bij het in- en uitchecken een portemonnee of telefoonhoesje met daarin een OV-chipkaart, contactloze betaalpas en/of creditcard voor de kaartlezer houdt, kan de kaart worden gescand die de reiziger juist niet wil gebruiken. Dat kan ook als een mobiel of smartwatch die is gekoppeld aan een betaalrekening, tegelijk met een OV-chipkaart voor de kaartlezer wordt gehouden. Houd daarom één en dezelfde pas voor de kaartlezer bij het in- en uitchecken.