Bredanaars in de binnenstad tijden de wedstrijd tegen Qatar
Bredanaars in de binnenstad tijden de wedstrijd tegen Qatar Foto: Tom van der Put

Minder WK-sfeer? In verschillende Bredase cafés is het ‘gewoon’ steeds volle bak

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Is de sfeer rondom het WK Voetbal deze editie minder goed dan voorgaande jaren? De één zal zeggen: ja. Mede door alle discussies rondom de situatie in Qatar is het straatbeeld op veel plekken niet zo oranje als tijdens eerdere wereldkampioenschappen. En de tijden van de wedstrijden in de poulefase waren ook niet optimaal. Toch klagen Bredase uitbaters niet. Johan de Vos van Boerke Verschuren, Kristian van Eenennaam van Krisje aan de Haven en Martijn Korremans van sportsbar Old Dutch: Allemaal geven zij aan ‘gewoon’ de echte WK-sfeer te zien in hun cafés.

In discussies over de misstanden rondom het wereldkampioenschap voetbal in Qatar wil Johan de Vos zich als uitbater van Boerke Verschuren niet mengen. Hij wil zijn gasten ‘gewoon’ een mooie avond voetbal bieden. En dat doet hij dan ook. Want Boerke Verschuren pakt groots uit voor het WK. “We hebben natuurlijk het café met de zaal, en in de tuin hebben we een tent geplaatst. Van die tent hebben we een soort stadion gemaakt met tribunes, waar voetballiefhebbers op een gezellige manier de wedstrijd kunnen kijken. Voor ons als café is die tent natuurlijk een voordeel, omdat we daarmee onze ‘binnenruimte’ vergroten.” En dat is dit WK wel nodig. Want waar andere wereldkampioenschappen in de zomer plaatsvonden, vinden de wedstrijden in Qatar in de winter plaats. “Daardoor verlies je natuurlijk wel wat sfeer. Normaal gesproken met mooi weer zaten de terrassen met zo’n wedstrijd helemaal vol”, vertelt De Vos. “Maar we hebben daar met de tent een mooie oplossing voor gevonden.” 

En dat wordt ook gewaardeerd door de gasten van Boerke Verschuren. Zo zit stamgast Brian dinsdag om 16.00 uur ‘gewoon’ bij Boerke voor de wedstrijd tegen Qatar. “Voor mij is Boerke echt mijn huiskamer. Ik heb veel respect voor hoe groots hier wordt uitgepakt voor het WK. Deze hele tent en de sfeer, dat is toch fantastisch.” 

Tekst gaat verder onder de foto


Supporters in de tent bij Boerke Verschuren 

Vroege wedstrijden
Wie op dinsdag om 16.00 uur een rondje door de binnenstad liep, zag dat het lang niet in alle cafés waar schermen hingen druk was. De laatste wedstrijd van de poulefase was qua timing voor de horeca dan ook veruit het meest ongelukkig. “De vroege tijden van de wedstrijden zijn zeker een nadeel”, geeft Kristian van Eenennaam van Krisje aan de Haven toe. “Toch was het bij ons iedere wedstrijd ‘gewoon’ druk. De eerste wedstrijd verbaasde ik me daar wel over, want die werd gespeeld op een maandag om 17.00 uur. We hadden besloten om 14.00 uur open te gaan en gewoon te kijken hoe de avond zou lopen. Maar het bleek echt de moeite te zijn, we gingen pas na middernacht dicht! En vrijdag was het al helemaal een gekkenhuis! Tijdens de wedstrijd passen er zo’n 120 mensen in het café. En die waren er ook gewoon, het stond echt vol!”

Dat mensen voor de wedstrijden naar Krisje aan de Haven komen, komt deels ook doordat het café bekend staat om het uitzenden van wedstrijden. “We zenden veel leuke wedstrijden uit, en we staan erom bekend dat we iedere keer dat NAC scoort een shotje geven. Dat doen we nu met oranje ook. En we zorgen in de rust voor bitterballen. Dat geeft een bepaalde sfeer en gezelligheid die past bij ons café. Daarbij helpt het ook dat de Haven deze winter sowieso echt een hotspot is, mede dankzij bijvoorbeeld Winterhaven. Dat is heel erg fijn voor ons.” Van Eenennaam is net als Johan de Vos blij dat de komende wedstrijden in het weekend zijn. “Ik vond vooral 16.00 uur op een doordeweekse dag echt een rottijd. Dus het is mooi dat de komende wedstrijden in het weekend zijn. Al heeft zo’n doordeweekse dag ook wel wat, hoor. Uiteindelijk is dat voor ons als horeca toch extra omzet.”

Sportliefhebbers
Bij Sportsbar Old Dutch zijn alle wedstrijden van het WK te bekijken. De sportsbar heeft vol ingezet op het WK, vertelt barman en floormanager Martijn Korremans. “Wij hebben echt kosten noch moeite gespaard. We hebben het voormalige Lazarus erbij getrokken om extra veel ruimte te hebben, hebben extra schermen geregeld en een speciale dinerkaart gemaakt zodat mensen de wedstrijden ook tijdens het eten kunnen bekijken.” Bang dat er dit WK door alle discussies weinig bezoekers zouden komen, is Old Dutch niet geweest. “Je ziet inderdaad wel dat het WK minder leeft op straat. Je ziet minder oranje versiering dan je normaal gewend bent. Maar met Old Dutch richten we ons natuurlijk op echte sportliefhebbers. En zij willen gewoon graag het WK volgen. Dus dat zij ‘gewoon’ zouden komen, daar twijfelden we niet aan.”

En dan heeft Korremans het niet alleen over de oranjefans. “Wij laten alle wedstrijden zien, en trekken ook veel supporters van andere landen die naar ‘hun’ wedstrijden komen kijken.” De tijden waarop gespeeld wordt vormen voor Old Dutch wel een uitdaging. “De wedstrijden zijn tot nu toe op momenten dat veel mensen gewoon moeten werken, of tijdens etenstijd. Maar ook daar spelen we onder andere met een speciale menukaart gewoon op in en dat lukt goed. Dat de wedstrijden straks wel in het weekend vallen, is vooral voor de supporters zelf fijn. Want zij willen gewoon graag samen juichen voor hun team. Dat is voor ons wel duidelijk!”