Afbeelding
Foto: PERRY ROOVERS

Laatste keer kerstboomverbranding? Wel als het aan D66 en PvdD ligt

Door: Charlotte Sijbers Algemeen

BREDA - Partij voor de Dieren en D66 hebben vragen gesteld over de mogelijkheden van een milieuvriendelijk alternatief voor de kerstboomverbrandingen. Het is volgens de partijen hoog tijd voor een duurzaam alternatief want de luchtkwaliteit in Breda gaat steeds verder achteruit. 

Afgelopen weekend waren er kerstboomverbrandingen in onder meer het Ginneken en Ulvenhout. Maar Breda is een van de weinige gemeenten in Nederland waar ze nog plaatsvinden. “Tijdens de coronacrisis gingen kerstboomverbrandingen niet door, dat was voor de meeste gemeenten een mooi moment om te stoppen. De verbrandingen zijn namelijk slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit vanwege de grote hoeveelheid stikstof die er vanaf komt”, vinden D66 en PvdD.

De gemeente Breda heeft aangegeven vanaf dit jaar zelf geen kerstboomverbrandingen meer te organiseren, maar verbiedt ze evenmin. De bal ligt dus bij de wijkcomités. Maar D66 en Partij voor de Dieren wil dat de gemeente verder gaat. Bart Lauwen (D66) en Tristan Schonis (PvdD) hebben namens de partijen schriftelijk vragen ingediend bij het college van B&W. Zo willen de partijen onder meer inzicht in de gevolgen voor de gezondheid en de kosten die de verbrandingen met zich meebrengen. Volgens Bart Lauwen en Tristan Schonis is het tijd voor milieuvriendelijke alternatieven, zoals versnipperingen. 

Het college zal binnen enkele weken met een antwoord komen.