Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Bijna alle kippen uit het Valkenberg zijn gevangen, en worden waarschijnlijk gedood

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Wie afgelopen weken door het Valkenberg liep, kwam altijd veel kippen tegen. Maar de gemeente kan niet voor die kippen zorgen, en de dieren zorgen voor overlast. Daarom zijn bijna alle kippen maandag gevangen door een bedrijf dat er een ‘passende oplossing’ voor zal zoeken. Waarschijnlijk betekent dit, door de vogelgriep, dat de dieren geruimd worden.

In Park Valkenberg wonen ongeveer 100 kippen. De gemeente Breda is geen eigenaar van deze kippen. De dieren worden in het park gedumpt door particulieren die er vanaf willen. “Park Valkenberg is niet geschikt als onderkomen voor kippen of andere gehouden diersoorten”, laat een woordvoerder van de gemeente Breda weten. “De gemeente Breda kan en zal nooit de zorg voor de kippen kunnen dragen en krijgt geregeld melding van overlast en aanrijdingen met de dieren. Ook is de populatiegrootte niet meer te tolereren en leidt dit tot overlast. Recent heeft het NVWA contact gezocht met de gemeente Breda, met de opdracht om de kippen weg te halen in verband met vastgestelde vogelgriep in het park.” En dat is maandag dan ook gebeurd.

De kippen zijn gevangen in een mobiele kraan. “Dit vangen gebeurt in alle rust door mensen die oog hebben voor de natuur en veel ervaring hebben in dit werk. De vangkooi wordt door de specialisten op een plaats opgebouwd. Hierna worden de kippen naar de kooi gedreven.. Als deze kippen gevangen zijn wordt de kooi, nadat hij geleegd is, verplaatst naar een volgende locatie. Zo worden de kippen in meerdere korte sessies weggevangen. Dit is de diervriendelijkste manier om de kippen te vangen.”

Het is niet de eerste keer dat de kippen uit het Valkenberg worden weggehaald. Met uitzondering van vorig jaar, gebeurt dat ieder jaar. De kippen gaan mee met het gespecialiseerde bedrijf, die vervolgens een passende oplossing zoekt voor de gevangen dieren. “Normaliter komen de kippen op die manier bij een lokale pluimveehandelaar terecht, waar inwoners hobbykipjes kopen om te houden. Echter, de kans van ruiming door de vogelgriep is groot, vanwege de dier- en volksgezondheid.”