Afbeelding
Foto: Ingrid Bothe

Brandweerman bij de kerstboomverbranding: ‘Mooi om bij te dragen aan deze traditie’

Door: Ingrid Bothe Algemeen

BREDA / ULVENHOUT - In Breda vinden in de weekenden na de jaarwisseling op vijf plekken kerstboomverbrandingen plaats. Eén daarvan was afgelopen weekend in Ulvenhout. Daar was Bas van Gool (29) aanwezig als brandweerman. Bas is al acht jaar lid van de vrijwillige brandweer. Hij heeft nog nooit een kerstboomverbranding gemist, en was ook afgelopen weekend weer aanwezig.

“Ik ben in die acht jaar bij alle kerstboomverbrandingen aanwezig geweest. Ons pa is al heel lang betrokken bij de organisatie. Ik kan me herinneren hoe enthousiast ik als kind kerstbomen inzamelde. Toen ik wat ouder werd, hielp ik als vrijwilliger mee met de voorbereidingen. Daarna aten we dan voor de verbranding samen eerst gezellig een pannenkoek. Ik vind het heel leuk dat ik er nu als brandweerman aan kan bijdragen dat deze traditie voor Ulvenhout behouden blijft.” 

Bas houdt zich tegenwoordig met heel andere aspecten van de kerstboomverbranding bezig. “Het is belangrijk om de windrichting en -sterkte in de gaten te houden. Anders kun je de veilige afstand voor de afzettingshekken niet bepalen. En we moeten natuurlijk weten waar we de tankauto het best kunnen neerzetten om de brandstapel na afloop te blussen.”

De brandweer kan pas uitrukken als er zes leden beschikbaar zijn. Bas: “Ik ben zelf indertijd door de toenmalige teamleider benaderd. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om ons team te versterken. Op social media geven we een indruk van onze activiteiten. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden ook bellen met 06 22 90 18 52.”