Afbeelding
Foto: Plukroute Princenhage

De plukroute Princenhage krijgt na nieuwe plantdagen steeds meer vorm

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Er is afgelopen tijd hard gewerkt bij de Plukroute Princenhage. In 5 plantdagen zijn in het Princevillepark een fruitboomgaard, een voedselbos, een gemengde haag met stoofperen, oeverbeplanting, een amandelboom, een rij druivenstruiken, een pruimenlaan en drie blauwebessenbosjes aangeplant.

“Op 14 januari hebben we langs de parkeerplaatsen van de kantorengebouwen een gemende haag aangelegd met daarin 7 stoofperenbomen. Daarmee onttrekken we die wat aan het zicht”, vertelt Marie-Louise de Ponti. De haag bestaat uit allerlei soorten als brem, egelantier, appelbes, meidoorn en rode aalbessenstruiken. “Dat wordt een kleurrijk geheel waar in alle seizoenen wat te ontdekken en/of te plukken valt. Dat is goed voor de biodiversiteit en dus ook voor allerlei insecten en vogels. Het weer was bar en boos die dag. Veel regen en koud. Toch kwamen er 15 vrijwilligers helpen en kwamen anderen met hartverwarmende koffie/thee en lekkers die we bij een buurman onder de carport op mochten komen drinken.”

Afgelopen zaterdag 21 januari stonden de blauwe bessen rond de drie bankjes, de gagel op de oever en de pruimenlaan op de planning. Nu was de kou (-3 ’s nachts en 3 graden overdag) de uitdaging. De bovenste paar cm van de grond was bevroren. “Ook hier hadden we wat afmeldingen vanwege het weer maar kwamen zo’n 15 mensen helpen. Met zoveel handen gaat het snel. Het zonnetje brak door en we waren rond 11 uur al klaar.”

De gemeente helpt de vrijwilligers met plannen maken door hen te laten begeleiden door landschapsarchitect Bert Voeten van Plancompagnons en Sifra Timmermans van Tuinrecept.nl. Sifra weet alles van eetbaar groen. “Sifra helpt ons ook met alles op de juiste wijze planten. Zij maakt een planning die eigenlijk altijd goed uitvoerbaar is. Het weer was dus wel lastig maar we hebben gewoon onze planning gehaald dus geen probleem.”

Tuinrecept.nl doet allerlei voorstellen voor het groen. Het kiezen van de bomen en planten gaat in overleg met gemeente, vrijwilligers én buurtbewoners. “Buren mochten ook bepalen of ze hoge fruitbomen achter hun tuin wilden of liever laagstam fruitbomen. Afhankelijk van de plek planten de Plukroute soms alleen inheems groen (in het ecologisch beheerde Bielooppark en Luciapark). In het Princevillepark hebben we gekozen voor een mengeling van inheems groen (bijvoorbeeld gagel, vlier en meidoorn) en interessante en lekker eetbare soorten. Daar zitten ook verrassende soorten bij als de ‘uiensoepboom’ de ‘kaki’ en de ‘persimoen’. In totaal hebben we zo’n 60 verschillende soorten geplant. Die diversiteit is goed voor de natuur en leuk omdat er dan veel te ontdekken valt.”

Voedselbos
Het meest bijzondere stuk wat de vrijwilligers aangeplant hebben is het voedselbos. Daar staan heel veel verschillende eetbare soorten bij elkaar. “Een voedselbos bestaat uit een boomlaag (hoge notenbomen en lagere fruitbomen), bessenstruiken, een kruidlaag en bodembedekkers. Ze vormen samen één ecosysteem wat zo ontworpen is dat planten juist in elkaars gezelschap beter groeien. Er loopt een slingerpad doorheen zodat je goed kunt (gaan) plukken. Een gemengde haag (geplant door kinderen van de Eerste Rith en Sinte Maerte) en takkenrillen geven beschutting aan de planten. Die beschutting en diversiteit trekt ook weer bos- en struweelvogels zoals mezen of spechten en zo vormen ze een rijk leefgebied en dat draagt bij aan een verbetering van de natuurlijke waarden in dit gebied”, aldus Marie-Louise.

In februari proberen de vrijwilligers nog wat laatste dode planten te vervangen als gevolg van de hete zomer van 2022. En ze hebben natuurlijk het reguliere onderhoud elke derde zaterdag van de maand. Daar komen zo’n gemiddeld 15 mensen naar toe.

Planning
Voor het komende jaar staat onder andere de Nieuwe Heilaarstraat op het programma. “Ook maken we een plan voor de plek waar ooit een benzinepompstation stond in het Luciapark. Op dit moment wordt de grond daar gesaneerd. We gaan in het voorjaar overleg voor omwonenden plannen om te horen hoe hun omgeving mooier en fijner kan worden. Na de zomer moet er een plan klaar liggen zodat we subsidies aan kunnen vragen. In de herfst en winter gaan we weer planten. Als dit klaar is zijn we rond met de Plukroute. Je kunt dan 3,5 kilometer door eetbaar groen lopen. Dat is voor kinderen een avontuurlijk tochtje want de route gaat langs speelplekken die we soms zelf hebben aangelegd. In de toekomst gaat de Plukroute meer leuke activiteiten en educatie organiseren rond de route.”

Wil je meer weten? Meer informatie is te vinden op de website www.plukroute-princenhage.nl, facebook en Instagram