Pauline Mulder.
Pauline Mulder. Foto: Pauline Mulder

Bredase Pauline schrijft boek over inzetten topsportmentaliteit om levensdoelen te bereiken

Door: Ruud Smolders Algemeen

BREDA - De Bredase ex-tennisster Pauline Mulder bracht onlangs een boek uit over het inzetten van topsportmentaliteit om je doelen te bereiken in het leven. Al van jongs af leerde zij zelf om dit te doen en nu wil zij anderen helpen.

Onlangs kwam haar boek genaamd ‘ACE: Bereik je droomdoelen met een topsportmentaliteit’ uit. Gisteren was er ter ere van deze mijlpaal een lancering bij boekhandel Van Kemenade en Hollaers in Breda. Pauline Mulder begon op jonge leeftijd met tennis en bereikte al snel de top, hiervoor was wel de juiste mentaliteit nodig. 

Deze topsportmentaliteit kan iedereen bereiken en vervolgens inzetten in alle situaties in het leven volgens Mulder en hoe je dit doet legde ze vast in een boek. 

Jeugd en ondernemen

“Vanaf dat ik een jaar of zeven á acht was tenniste ik”, vertelt Mulder. Al snel bleek ze talent te hebben voor het spelletje en dus volgden er veel wedstrijden, toernooien, trainingen en ging ze onder meer naar een tennis internaat. Een leerzame periode, maar ook een met tegenslagen en blessures, Om echt te slagen en met dit alles om te gaan, is een sterke positieve mindset belangrijk en dit zat goed bij Mulder. “Maar toen ik een jaar of 19 was besloot ik toch wat anders te gaan doen. Voor mijn gevoel had ik er al een heel tennisleven opzitten.”

Na een tijdje tennisles te hebben gegeven begon ze met ondernemen.. “Ik wilde een boxershortlijn opzetten en hiervoor een topsporter als boegbeeld.” Mulder komt uit dezelfde tennislichting als Richard Krajicek en kent hem ook goed, dus besloot ze dit met hem te bespreken. “Hij gaf me de tip om in zee te gaan met iemand die naar de Olympische Spelen gaat, maar nog niet zo bekend is dat hij zijn geld al verdient met het sporten.” Dit lukte en legde de basis voor een succesvolle periode als ondernemer waarin Mulder uiteindelijk samenwerkte met onder meer Dave en Donny Roelvink, Rico Verhoeven en Nicolette Kluijver.

Tijdens deze samenwerkingen ontwikkelde ze grote merchandise projecten met de BN’ers en verkocht deze aan grote supermarktketens.

Boek en coachen

Tijdens het ondernemen merkte Mulder dat de mentaliteit die ze opbouwde in die tijd dat ze tenniste haar ook hielp in haar ondernemersschap. DIt bracht haar op het idee om er een boek over te schrijven, maar daar blijft het niet bij. Momenteel is ze namelijk ook actief als coach om mensen te helpen. 

“In het boek beschrijf ik hoe je met een topsportmentaliteit je doelen kunt bereiken en moeilijke ervaringen kunt ombuigen. Het leven is net als topsport, je moet keuzes maken en dat vinden veel mensen moeilijk. Ook tegenslagen waarmee je om moet gaan, zijn net als in de topsport. Het verschil is dat je al die dingen in de topsport heel snel moet doen.” Ook verhalen uit haar tijd als ondernemer worden meegenomen in het boek.

Naast dat ze een boek schreef, coacht Mulder tegenwoordig mensen, waaronder ouders met kinderen die sporten op hoog niveau. “Naast dat ik de kant van topsportend kind heb meegemaakt heb ik ook een dochter die op hoog niveau getennist heeft. Ik ken dus beide kanten en hoop andere ouders te kunnen helpen die het moeilijk vinden te achterhalen hoe je het beste omgaat met een kind dat op hoog niveau sport.” Zo coacht Mulder onder andere een vader wiens zoons momenteel bij Ajax voetballen.

Binnenkort zal Mulder ook een online trainingsprogramma lanceren dat eveneens ACE heet. “Ik wil met mijn boek, coaching en het trainingsprogramma vooral mensen inspireren. Hen laten zien dat ze alles kunnen bereiken als zij de topsportmentaliteit in zichzelf kunnen vinden.”