Nicole van Son aan het werk in haar workshop: ’Keuzes hebben gevolgen. ‘
Nicole van Son aan het werk in haar workshop: ’Keuzes hebben gevolgen. ‘ Foto: Nora Kasrioui

Het belang van vrouwenemancipatie: ‘Ieder mens wil groeien en zich ontwikkelen’

Door: Henk Ketelaar Algemeen

BREDA - Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Die dag wordt wereldwijd met allerlei activiteiten gevierd. Eén van de instellingen die zich in Breda permanent met het onderwerp vrouwenemancipatie bezighoudt, is de stichting ‘Brood en Rozen’, die dit jaar 12 ½ jaar bestaat.  Nicole van Son is ambassadeur van de stichting. “Ieder mens heeft behoefte om te groeien en zich te ontwikkelen”, stelt zij. 

De stichting Brood en Rozen helpt vrouwen die sociaal/maatschappelijk op achterstand zijn gekomen; bijvoorbeeld bijstandsvrouwen. Door educatie, training en coaching krijgen zij de kans om uiteindelijk zelfstandig verder te gaan. Dat gebeurt met een succesvol project, tot stand gekomen voor en door bijstandsvrouwen. “Die intrinsieke motivatie raakt mij. Onder andere daardoor heb ik mij als vrijwilliger bij Brood en Rozen aangesloten,” laat Nicole van Son als ambassadeur van deze stichting weten. In het dagelijks leven is zij voorzitter van het College van Bestuur van de stichting INOS, een organisatie van 29 scholen voor basisonderwijs in Breda. 

Blind date
Op de Internationale Vrouwendag organiseert Brood en Rozen jaarlijks een blind date waarbij werkzoekende vrouwen in contact worden gebracht met Algemeen Directeuren (CEO’s) van bedrijven, instellingen en organisaties. Om de kans op een match te vergroten, organiseert Brood en Rozen workshops met een professioneel programma die aansluiten op de behoefte van de deelnemende vrouwen. De workshops worden verzorgd door vrouwen en mannen met grote bestuurlijke en leidinggevende kwaliteiten.

Groeien en ontwikkelen
Als bestuurder van INOS gaf Nicole ook een workshop aan de vrouwen. “Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat het maken van keuzes gevolgen heeft, zowel in negatieve als positieve zin. Kiezen is ook verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en dat is best moeilijk. Om vrouwen daarvan bewust te maken heb ik het in mijn workshop niet alleen daarover gehad, maar ook over de mogelijkheden die er zijn om realistische doelen te stellen en hulp te accepteren. Uit ervaring weet ik dat je dan met meer zelfvertrouwen en veel bewuster uitdagingen aangaat.”

Moedig
“Om over je eigen persoonlijke verhaal te praten is een zekere mate van moed nodig. In een dergelijke setting sta je namelijk in een kwetsbare positie. De veilige sfeer waarin de workshops door Brood en Rozen worden georganiseerd, helpt mensen om over de drempel heen te stappen. Dat geldt overigens ook voor mij. Ik vond het spannend om een workshop te geven waarin ik niet alleen mijn loopbaan, maar ook mijn persoonlijke ervaringen met anderen zou moeten delen. Ik ben blij dat ik het toch heb gedaan. Het heeft me verrijkt. Ik voel mij een bevoorrecht mens en vind het een eer dat ik als vrijwilliger voor Brood en Rozen de vrouwen kan ondersteunen die dat gewoon verdienen.”

Meer informatie over Brood en Rozen is te vinden op www.broodenrozen.nl