Het voormalige CSM-terrein
Het voormalige CSM-terrein Foto: Thushara Verhoeven

De twee beste ideeën voor ‘t Zoet: Een beweegpark of een dorp van suikerklontjes

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Afgelopen tijd dachten Bredanaars mee over de toekomst van ‘t Zoet. Uit de 45 ingezonden ideeën, selecteerde de jury er twee: een beweegpark en een dorp van suikerklontjes. Bredanaars kunnen vanaf nu stemmen op het idee dat hen het beste lijkt.

Via PlanBreda konden inwoners meedenken over de toekomst van ‘t Zoet. In totaal werden er 45 ideeën opgestuurd. Een jury selecteerde daaruit twee ideeën. Via de website kan iedereen tot en met 19 maart stemmen op het idee dat hen het beste lijkt. De winnaar mag zijn/haar idee zelf gaan uitvoeren, met behulp van de gemeente. 

Beweegpark
Eén van de twee ideeën die de jury selecteerde is ‘het beweegpark’. Dit idee werd ingestuurd door de Bredase Stacy Hermans. Zij zou graag een beweegpark vol met sportieve uitdagingen willen zien bij ‘t Zoet. “Een uitdaging voor de gemeente Breda: pak obesitas aan in de vorm van uitdagingen en trainingen in een groen en ecologisch aangelegd beweegpark”, aldus de bedenkster. “Met een overvloed aan sportmogelijkheden en trainingen aangepast aan mensen met obesitas en mogelijkerwijs met gezonde beloningen voor de deelnemers. Waar de gemeente nu nog de plank misslaat bij de buitensportmogelijkheden, is dit de perfecte locatie voor een grootschalige uitdaging met betrekking tot het preventieakkoord”, aldus Hermans. “Daarbij kan met de begroeiing en aanplanting zelfs rekening gehouden worden met saneringsmogelijkheden. Ik heb nog heel veel ideeën om dit een succesvol en leuke langdurige uitdaging te maken die in ieder geval zorgt voor een goede & gezonde uitbreiding van de reputatie van de gemeente Breda.”

De jury over dit idee: “Groen en gezond, dat zijn waarden die het toekomstige Zoet hoog in het vaandel heeft staan. In een ‘beweegpark’ dat groen en ecologisch is aangelegd is ruimte om te experimenteren met een gezonde leefstijl in de buitenlucht, in het groen. Bredanaars worden uitgedaagd en maken op een interessante manier kennis met ’t Zoet. Dit initiatief is toekomstbestendig en een leuke knipoog naar de ongezonde suiker die plaats maakt voor een gezonder alternatief!”

Dorp van suikerklontjes 
Het tweede idee dat de jury selecteerde is een ‘dorp van suikerklontjes’. Bij dit idee krijgen ondernemers de kans om zich, op een laagdrempelige manier, op het voormalige CSM-terrein te vestigen. Om niemand hierin voor te trekken pleit de indiener voor een systeem waarin iedereen op dezelfde schaal kan uitproberen. Hierin spelen de zogenaamde ‘suikerklontjes’ (kleine, witte gebouwen) een belangrijke rol. “Ik stel voor om met twintig van die ‘suikerklontjes’ te beginnen”, aldus de bedenker van het idee. “Iedereen mag daar op inschrijven: een koffiebar, een juicebar, een wijnbar, maar ook organisatiebureaus en duurzame en maatschappelijke initiatieven.”

De jury over dit idee: “Er staan nu al twee ‘suikerklontjes’ op het terrein. Het idee om iedereen op een zeer laagdrempelige en voordelige manier de kans te geven om iets bij te dragen aan levendigheid en een publiekstrekker op het toekomstige ‘t Zoet spreekt ons aan. Het is haalbaar en niet ingewikkeld. Door de opzet van de units in de vorm van suikerklontjes, wordt diversiteit in het aanbod gecombineerd met een passende uitstraling.”

‘t Zoet
Deze ideeën zijn maar een klein deel van wat zich straks op het voormalige CSM-terrein gaat vestigen. De komende twintig jaar wordt het gebied, waar vroeger suiker werd geproduceerd, getransformeerd tot een hoogstedelijk gebied. Dit moet zorgen voor een dynamische stad met een mix van wonen, werken en recreëren. Er zullen duizenden woningen verrijzen op het terrein.