Afbeelding
Foto: Bregje Kop

Exitpoll: BBB de grootste in Noord-Brabant, CDA grote verliezer

Door: Bregje Kop Algemeen

NOORD-BRABANT - Volgens de exitpoll van NOS is BBB de grootste geworden bij de Provinciale Statenverkiezing in Noord-Brabant. De partij behaald tot nu toe 19,5 procent van de stemmen. Dat zou neerkomen op twaalf zetels. De grootste verliezer is het CDA. De VVD zakt, maar blijft volgens de poll de tweede partij. Deze partij staat op negen zetels. 

Bredanaars konden hun stem vandaag uitbrengen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Dit kon bij één van de meer dan 90 stembureaus. Rond 20.45 uur was de opkomst in Breda 48 procent, maar op dat moment stonden er nog lange rijen bij sommige stemlokalen. Dit percentage zal dus nog stijgen. In 2019 ging net iets meer dan de helft van de kiesgerechtigde Bredanaars naar de stembus voor de Provinciale Staten verkiezingen. Toen was het de VVD die de meeste stemmen kreeg in Breda, namelijk ruim 20 procent. D66, Forum voor Democratie en GroenLinks ontvingen toen iets meer dan 10 procent van de stemmen. 

Deze uitslag is nog niet definitief, maar geeft wel een goed beeld van de uitslag. Leden van de stemlokalen zijn nog druk bezig met het tellen van de stemmen. Morgen zal de definitieve uitslag waarschijnlijk bekend gemaakt worden.