Afbeelding
Foto: St. Joseph

Bredase kinderen komen in actie voor veilige wc’s in Afrika

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA -  Op woensdag 15 maart vond op basisschool St. Joseph een sponsorloop plaats met een bijzondere naam: de ‘Hoge-Nood-Race’. Na een warming-up met alle leerlingen op het schoolplein liep elke klas een aantal gesponsorde rondes door de wijk. Het opgehaalde geld gaat naar een basisschool in Zuid-Afrika.

De ‘Hoge-Nood-Race’, waar komt die aparte naam toch vandaan? Dat heeft alles te maken met de bestemming van het opgehaalde geldbedrag. Eind oktober bezocht Angelique van Dongen, leerkracht groep 6 op de St. Joseph, de Manko basisschool in Mukima, Zuid-Afrika. Toen zij de kinderen daar vroeg wat hun grootste wens was voor de school, was het unanieme antwoord “Veilige wc’s!” Ze zag met eigen ogen hoe hard dat nodig is. Zoals veel scholen in Zuid-Afrika heeft de Manko basisschool namelijk primitieve toiletten in krotten van aluminiumplaat met nauwelijks houvast, waar geregeld een scholier in valt en verdrinkt in de uitwerpselen.

Toen dit verhaal met het team van de St. Joseph werd gedeeld, besloot de school onmiddellijk om haar jaarlijkse Goede-Doelen-Dag hierop te richten. Dit werd nog extra kracht bijgezet door de eveneens jaarlijks georganiseerde Kunstweken hieraan te koppelen en het thema ‘Afrika’ mee te geven. Op woensdag 15 maart werd dit alles geopend op het schoolplein door met alle kinderen een dynamische warming-up op muziek te doen, geleid door een groep leerkrachten in flitsende aerobics outfits. Daarna liepen de kinderen, groep voor groep, een aantal keren een ronde door de wijk met hun stempelkaart. Leerlingen van het Breda College verzorgden na afloop drinken en een koek, gesponsord door de lokale Albert Heijn. 

Door het directe contact met de Manko basisschool weet de St. Joseph zeker dat het ingezamelde geld goed terecht komt en kunnen de kinderen met eigen ogen het resultaat van hun inspanningen straks terugzien. De teller staat al op bijna 8.000 euro. en er kan nog steeds gesponsord worden. Die veilige toiletten gaan er dus zeker komen.