Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Parkeervergunning honderden euro’s duurder: Nieuwe berekening roept vragen op

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De ene Bredanaar die twee parkeervergunningen aanvraagt, is in Breda honderden euro’s duurder uit dan een andere Bredanaar die ook twee auto’s aan straat wil parkeren. Het verschil: Wie geen oprit of garage heeft betaald 96 euro. Wie dat wel heeft, betaald 359 euro. Ook als die garage of oprit helemaal niet gebruikt wordt om een auto op te parkeren. En dat is krom, vindt Breda Beslist. De politieke partij heeft vragen gesteld aan het college.

Sinds 1 januari 2023 is de eerste parkeervergunning gratis voor alle Bredanaars die in een betaald parkeren gebied wonen. Maar daar geldt één uitzondering op. Bredanaars die een POET (Parkeren op eigen terrein) hebben, krijgen de eerste vergunning niet gratis. Zij kunnen immers daar hun eerste auto gratis parkeren. Voor een vergunning aan straat betalen zij alsof het een tweede vergunning is, namelijk 96 euro. En nog een auto aan straat zetten? Dan betaal je 359 euro. Een buurman die ook twee auto’s heeft maar geen POET, betaald voor twee auto’s aan straat dus 96 euro, terwijl iemand met twee auto’s aan straat en een oprit 359 euro betaald. Ruim 260 euro meer dus.

Wanneer die POET ook gebruikt wordt om te parkeren, levert dat niet veel problemen op. Maar, stelt Breda Beslist, dat geldt niet voor iedereen. Zo zijn er mensen die hun garage gebruiken om spullen op te slaan, als onderkomen voor dieren of om bijvoorbeeld een oldtimer te zetten. Wanneer zij twee auto’s aan straat willen zetten omdat zij hun oprit of garage al anders wordt gebruikt, betalen zij dus honderden euro’s meer dan mensen die geen oprit hebben en ook twee auto’s aan straat parkeren. 

Breda Beslist wil opheldering over de berekening van de parkeervergunning. “Vindt u dat gezinnen met een POET en meerdere auto’s, met bijvoorbeeld door het woningtekort uit noodzaak lang(er) thuis wonende kinderen, daardoor extra belast moeten worden in parkeerkosten”? En is men in Breda verplicht de garage als onderdak voor een auto te gebruiken? Met andere woorden, bepaalt de gemeente waarvoor een eigenaar zijn garage mag gebruiken?”, vragen zij onder andere.