Impressietekening van nieuwbouwproject De Tinne in Bavel
Impressietekening van nieuwbouwproject De Tinne in Bavel Foto: Somnium Realestate

Raad van State: ‘Protest op bouw seniorenwoningen in Bavel niet gegrond’

Door: Bregje Kop Algemeen

BAVEL - Het protest dat door een buurtbewoner werd aangespannen op de realisatie van vijf seniorenwoningen aan de Haarbeemd in Bavel, is ongegrond. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt. 

In 2021 ging de gemeenteraad akkoord met het gewijzigde bestemmingsplan voor de Haarbeemd/Dorstseweg in Bavel. Dat betekende groen licht voor de bouw van vijf seniorenwoningen met schuurtjes op een voormalig weilandje. Eind januari 2022 ging de bouw van start. Binnen een mum van tijd waren alle woningen verkocht. 

Maar niet iedereen is even blij met de realisatie van deze ‘levensloopbestendige huizen’. De bewoner van de monumentale langgevelboerderij, die grenst aan de nieuwe ‘wijk’, stelt dat de omwonenden geen inspraak hebben gehad bij de totstandkoming van het plan. Daarom vroeg hij de Raad van State eind 2022 om te kijken naar de procedurele gebreken. Er zou volgens hem onvoldoende gewicht zijn toegekend aan de bezwaren van de omwonenden. Verder stelt de bewoner dat omwonenden niet in kennis zijn gesteld over de nieuwbouwplannen. 

Woensdag deed de Raad van State uitspraak in deze zaak. Volgens de raad is het ontwerpbestemmingsplan met bijlagen voor gedurende zes weken ter inzage gelegd. Ook zou de gemeente dit vooraf bekendgemaakt hebben in het Gemeenteblad van de gemeente Breda en de Staatscourant. “Hierbij heeft de raad onder meer bericht waar en wanneer de stukken ter inzage liggen en in welke periode een zienswijze kan worden ingediend”, aldus de Raad van State. 

Ook zouden erfgoeddeskundigen van de gemeente Breda voorafgaand aan de bestemmingsplanprocedure zijn nagegaan of met de bouw van de seniorenwoningen, cultuurhistorische waarden in het geding zijn. “Zij zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet het geval is”, concludeert de Raad van State. “Dat is door de bewoner van het monumentale pand niet met concrete argumenten bestreden. Het betoog slaagt daarom niet.” De Raad van State verklaart het beroep van de buurtbewoner daar ook ongegrond.