Kees Rijvers (links) en bondsvoorzitter Just Spee (rechts)
Kees Rijvers (links) en bondsvoorzitter Just Spee (rechts) Foto: KNVB

Kees Rijvers (96) onderscheiden met bondsridderschap KNVB

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Kees Rijvers (96) is vanochtend in zijn woonplaats Breda door bondsvoorzitter Just Spee onderscheiden met het bondsridderschap van de KNVB. De oud-international en oud-bondscoach ontving het eerbetoon vanwege zijn brede verdienste voor het Nederlands voetbal.

De Bredase Kees Rijvers was als speler een groot deel van zijn loopbaan actief, voordat het betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd. Na succesvolle jaren als amateur bij NAC (1944-1950) koos hij voor het avontuur in Frankrijk (Saint-Étienne, Stade Français) om profvoetballer te kunnen zijn. Dat bracht hem bij Saint-Étienne een kampioenschap en de beker, maar het succes had voor hem ook een keerzijde. In die tijd mocht hij als profvoetballer namelijk niet uitkomen voor Oranje.

De populariteit van spelers als Kees Rijvers zorgde er mede voor dat er midden jaren vijftig in Nederland een doorbraak kwam in de voetbalstructuur en het betaald voetbal werd ingevoerd. Hierdoor was hij ook weer welkom bij het Nederlands elftal. Kees Rijvers kwam in totaal tot 33 interlands en 10 doelpunten. 

Bondscoach 
Van 1981 tot 1984 was Kees Rijvers bondscoach van het Nederlands elftal. Nadien kwam hij vooral bekend te staan als de coach die verantwoordelijk was voor een flinke verjonging binnen Oranje. Hij liet een groot deel van de spelers debuteren die in 1988 onder Rinus Michels Europees kampioen zouden worden. Onder anderen Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Gerald Vanenburg, Jan Wouters, Wim Kieft en Adri van Tiggelen speelden onder Kees Rijvers hun eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal. En ook huidig bondscoach Ronald Koeman en één van de huidige assistenten - Erwin Koeman - kregen hun haasje toen Oranje onder leiding stond van Kees Rijvers.