Afbeelding
Foto: Google Maps

Ook omgeving van gerenoveerde flats Calandstraat krijgt opknapbeurt

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Gemeente Breda gaat in samenwerking met Wonen Breburg de daken van de Zonneflat, Maanflat en Sterrenflat deels loskoppelen van de riolering. Tegelijkertijd wordt ook de omgeving van de flats aangepakt. Door het groen rondom de flats opnieuw aan te planten wordt de biodiversiteit verhoogd en het zicht op de parkeerplaatsen verbeterd.

Wonen Breburg is bezig met het renoveren van de flats aan de Calandstraat. Samen met de gemeente is verkend of ook de omgeving van de flats verbeterd kan worden. In samenspraak zijn de twee partijen uitgekomen op twee belangrijke verbeteringen, namelijk het loskoppelen van de daken en het afwisselender inrichten van het groen. 

Het loskoppelen van de riolering is goed mogelijk bij de flats omdat er een breed gazon is. De regenpijpen aan de Doornboszijde komen in de toekomst uit op een verlaging in het gazon. Hierdoor stroomt het schone regenwater in het groen in plaats van afvoer via de riolering naar de rioolwaterzuivering. 

Beplaning
Om de flats wil Gemeente Breda de biodiversiteit en sociale veiligheid (het zicht op de parkeerplaatsen) verbeteren. Daarom wordt het groen aangepakt. In het ontwerp is de beplanting meer divers; bloemrijk gras, heesters, plantvakken en bomen zijn toegevoegd in het huidige gazon. Bij elke flat wordt een sierplantsoen aangelegd.

Via Planbreda kunnen Bredanaars reactie geven op het plan. Voor de bewoners van de Zonneflat, Maanflat en Sterrenflat is een poster en een reactieformulier opgehangen in de hal van de flats. Na het ontvangen en verwerken van de input wordt een reactienota opgesteld, die gedeeld wordt via Plan Breda. Ook wordt er dan een Definitief Ontwerp gemaakt en worden de werkzaamheden voorbereid voor de uitvoering. Na de renovatie van de flats door Wonen Breburg worden de werkzaamheden van de gemeente uitgevoerd.