Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Gratis trainen voor de Singelloop voor iedere Bredanaar

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Sporten en bewegen mogelijk maken voor álle Bredanaars. Dat is het doel van Quiet Community Breda en Betrokken Ondernemers Breda (BOB). Onlangs sloegen zij de handen ineen om ook mensen met een kleine portemonnee de kans te geven om te sporten.

“In september was ik, samen met Willem Butz (voorzitter van de Singelloop), te gast bij de Breda Podcast”, begint Rutger van Eijken, van Quiet Breda. “Willem gaf mij toen honderd startbewijzen voor de Singelloop die ik gratis weg mocht geven aan members van Quiet Breda”, vertelt Van Weijk. Quiet verbindt mensen die leven in armoede (members) met bedrijven en particulieren. “Maar omdat wij geen honderd sportieve members hebben, zijn we op zoek gegaan naar andere partijen die deze startbewijzen kunnen weggeven aan mensen die het zelf niet kunnen betalen. Ik ben toen ook in contact gekomen met Betrokken Ondernemers Breda.” BOB is een netwerkorganisatie waarbij maatschappelijk verantwoorde ondernemingen zich inzetten voor Breda.

BOB wilde Rutger graag een handje helpen. “We willen namelijk zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen”, aldus Lisa Hendriks van BOB. “We hebben direct onze bedrijven benaderd en er werd positief op gereageerd. Inmiddels zitten we met NAC Maatschappelijk, MyHealth, Buddy to Buddy, Sport leerbedrijf Breda, Sprint, GET-LAB, Avans, het Urban Living Lab en Vluchtelingen Werk aan tafel. En de groep wordt alleen nog maar groter!”

Tijdens de onderlinge gesprekken kwam naar voren dat zowel Quiet als BOB eigenlijk meer wilden doen dan ‘alleen’ startbewijzen voor de Singelloop weggeven aan mensen die het niet kunnen betalen. “Wij willen hen ook graag trainingen aanbieden”, aldus Rutger. “Daarom hebben we met alle betrokken partijen Singel Samen Loop opgericht”, legt hij uit.

Het doel van het project is om zoveel mogelijk Bredanaars - en dan inwoners met een kleine beurs in het bijzonder - voor een zo lang mogelijke periode in beweging te krijgen. “Daarom gaan we, met onder andere MyHealth en Sprint, gratis trainingen aanbieden in de aanloop naar de Singelloop”, zegt Lisa. “Aan het eind van de rit kunnen zij dan een gratis startbewijs ontvangen.” Bredanaars kunnen zich online voor de gratis trainingen aanmelden. “Deze zijn overigens voor iedereen toegankelijk, niet alleen voor mensen die het niet zo breed hebben. We zouden het juíst mooi vinden als er verschillende lagen van de samenleving samen gaan trainen”, aldus Lisa. “Het gaat ons niet alleen om sporten. Het verbinden en de gezelligheid is ook heel erg belangrijk”, vult Rutger aan. De eerste trainingen beginnen eind mei/begin juni.

Tot nu toe hebben zowel Quiet als Betrokken Ondernemers Breda alleen nog maar positieve reacties ontvangen. “Wel hoor ik hier en daar mensen die het spannend vinden om deel te gaan nemen aan de Singelloop. Daarom proberen we zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk te laten zien wat zo’n loop precies inhoudt”, aldus Rutger. “Sommige mensen denken namelijk dat ze meteen een hele marathon moeten gaan lopen, maar dat is echt niet zo. Je kunt al meedoen vanaf 800 meter!”

Sportschoenen
Om mee te doen aan de trainingen en/of de Singelloop hebben deelnemers goede sport- en/of hardloopschoenen nodig. “We begrijpen dat niet iedereen het geld heeft om nieuwe schoenen te kopen”, vertelt Lisa. “Daarom proberen we om zoveel mogelijk schoenen in te zamelen. Dus heb jij nog bruikbare of nieuwe sportschoenen op zolder liggen? Dan kun je die inleveren bij Quiet Breda. Je zou ons er heel erg mee helpen!” Mocht je als bedrijf iets willen betekenen binnen dit project, dan kan dat door contact op te nemen met Lisa Hendriks van BOB.