Het team van De Nassau.
Het team van De Nassau. Foto: Gemeente Breda

Scholieren van De Nassau winnen project Jeugd en Politiek

Door: Charlotte Sijbers Algemeen

BREDA - Deze week werd het zes maanden durende project van de werkgroep Jeugd & Politiek afgesloten. Scholieren van verschillende Bredase scholen bedachten een project dat een maatschappelijke bijdrage levert. De Nassau ging er met de eerste plaats vandoor.

De werkgroep Jeugd en Politiek organiseerde een zes maanden durend project voor middelbare scholieren van 5 VWO. Er deden vier scholen mee aan het project: De Nassau, Het Newman College, Graaf Engelbrecht College en het OLV. De leerlingen moesten oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. Ze werden hierbij begeleid door mentoren uit de gemeente raad. Het team van De Nassau kwam als winnaar uit de bus. Zij bedachten “Jongrecht” een plek voor gratis juridisch advies voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. “We raakten geïnspireerd voor dit idee door een project dat in Amsterdam loopt. Toen we research gingen doen, kwamen we erachter dat er eigenlijk op heel veel plaatsen een juridisch adviespunt voor jongeren is, behalve in Noord-Brabant”, aldus de scholieren. 

Breda is door het project vier interessante maatschappelijke initiatieven rijker:

  • Jongrecht van De Nassau, een juridisch adviespunt voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Jongeren kunnen hier gratis en in vertrouwen terecht met vragen over hun rechten. 
  • Razom Work Breda van het OLV: Activiteiten voor Oekrainse kinderen en jongeren in de Koepel om zich meer thuis te laten voelen in Breda.
  • BeSocial van het Newman College: Initiatieven om eenzaamheid onder jongeren te verminderen.
  • Project om bewustwording te creëren over zinloos geweld bij basisschoolleerlingen uit groepen 7 en 8, door het Graaf Engelbrecht college.