Ter illustratie.
Ter illustratie. Foto: Shutterstock

Drugscriminaliteit Heusdenhout niet op grote schaal, stelt college: ‘Weinig meldingen van politie’

Door: Ruud Smolders Algemeen

BREDA - De Bredase VVD-fractie gaf onlangs aan dat zij signalen ontvangen over (veel) drugscriminaliteit in Heusdenhout. Het college geeft aan dat zij van de politie hierover geen signalen hebben ontvangen: ‘’Niet op grote schaal”. Ook wordt er sowieso al extra gesurveilleerd in Heusdenhout.

Het college van Breda geeft aan dat zij van de politie geen signalen hebben ontvangen over (veel) drugscriminaliteit in Heusdenhout. Hierover had de Bredase VVD-fractie onlangs vragen gesteld. Zij hadden hier namelijk wel geluiden over gehoord. Deze overlast zou vooral zijn bij de locaties rond de geluidswal, op de parkeerplaats bij wijkcentrum ’t Houwke en in de omliggende straten (Grote Houw, Sterrenbos en Bisschopshoeve) waar op steeds grotere schaal drugs zouden worden gedeald. Ook op de locatie Epelenberg zouden veel problemen zijn.

‘’Zonder twijfel zullen zoals elders in de stad er zeker wel locaties zijn waar zo nu en dan sprake is van dealen maar het beeld dat dit in de wijk op grote schaal zou plaatsvinden herkent de politie niet’’, aldus het college. Daar waar bewoners een vermoeden hebben dat er gedeald wordt, kunnen ze dit melden bij de politie dan worden deze locaties meegenomen in de surveillance. 

Epelenberg

Over de locatie Epelenberg zijn bij de gemeente dit jaar tot nu 15 meldingen bekend. Maar die gaan over het algemeen over leefbaarheidsfeiten, parkeren en vuurwerk. Twee meldingen hadden wel betrekking op het vermoeden van dealen.

Op deze locatie wordt daarnaast dagelijks tussen 21:00 en 23:00 gecontroleerd door de boa’s van de gemeente. De boa’s treffen soms een groep jonge volwassenen aan van zo’n 8 tot 15 personen. Met deze personen wordt dan contact gelegd. De jongeren zijn goed benaderbaar. Bij strafbare feiten wordt opgetreden, maar het aantal constateringen is volgens het college minimaal.

Andere locaties 

Over de locaties in Heusdenhout (’t Houwke, Sterrebos, Kemelstede en Bisschopshoeve) zijn bij de gemeente dit jaar tot op heden 63 meldingen bekend. Vijf meldingen daarvan hadden betrekking op een vermoeden van dealen. De overige meldingen gaan over parkeeroverlast, geluidsoverlast en afval. Ook deze locaties worden door de boa’s veelvuldig meegenomen in de surveillance. 

Bij de Bisschopshoeve rijden wel auto’s af en aan, maar ook hier is tot op heden geen dealen geconstateerd.

Buurtpreventiegroep

Het college geeft aan dat er binnenkort een nieuwe buurtpreventiegroep start in de wijk Heusdenhout en ook vanuit andere straten in de wijk zijn verzoeken binnengekomen zo’n groep te willen starten.