Afbeelding
Foto: Screenshot Youtube Teaser Mistura

Winnaar van de Chassé Cultuurfonds filmpitch opzoek naar een cast en financiering voor haar film ‘Mistura’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Mistura is de afstudeerfilm van de filmmaker Leonor Plantenga, die dit jaar afstudeert als regisseur aan de St. Joost School of Art & Design in Breda. Met haar pitch aan het Chassé Cultuurfonds won Leonor een bijdrage van 5000 euro om de film te maken. Om het laatste stuk van de financiering bij elkaar te krijgen is Leonor bezig met een crowdfunding-campagne. Ook is de filmmaker nog opzoek naar haar cast. 

De film Mistura gaat over de 17-jarige Braziliaans-Nederlandse Felicia, die worstelt met haar identiteit. Als ze zich door zowel haar vriendinnen uit haar dorp, als haar nieuwe vriendinnen uit Rotterdam niet volledig geaccepteerd voelt, neemt ze een radicaal besluit. De identiteitscrisis die Felicia ervaart staat bekend als het Racial Imposter Syndrome. Dit is een gevoel dat kan voorkomen bij voornamelijk bi-culturele mensen. Ze kunnen moeite hebben om zich te identificeren met de culturen waaruit ze bestaan. Filmmaker Leonor kent dit gevoel maar als te goed. Ze is zelf ook Nederlands-Braziliaans en ze had tijdens haar puber jaren en daarna problemen met haar identiteit. “Net als Felicia ben ik opgegroeid met gescheiden ouders die beide uit een ander continent komen”, legt Leonor uit, “Het was voor mij persoonlijk lastig om op te groeien tussen deze twee culturen. Niet alleen golden er voor beide huishoudens compleet andere normen, waarden en regels, er werd ook een andere taal gesproken.” Met haar film wilt Leonor een beeld schetsen hoe lastig het is om tussen twee culturen in te leven. “Als tiener ben je druk bezig met uit te vogelen wie je bent. Bi-cultureel zijn maakt dat nog een stuk complexer. Toen ik leerde over het Racial Imposter Syndrome, voelde dat ergens als een opluchting: ‘Ik ben niet alleen!’ Daardoor begreep ik mezelf ook opeens een stuk beter”, vertelt Leonor.

Door het winnen van de Chassé Pitch en door samenwerking met npo3LAB is een deel van het budget voor de film al binnen, maar nog niet alles. Om het laatste stuk van de financiering bij elkaar te krijgen zijn Leonor en haar productie crew bezig met een crowdfunding-campagne. De film zal eind dit jaar te zien zijn via NPO Start. Ook is er een kans dat de film vertoond zal worden op NPO 3 en is Leonor van plan de film opsturen naar verschillende filmfestivals in Europa. Kijk hier voor meer informatie over de casting en de crowdfunding.