Afbeelding
Foto: No Waste Army | Niels Priem

Thibaud en Stijn strijden tegen voedselverspilling met het nieuwe No Waste Army

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Ieder jaar verspillen we in Nederland zo’n 2 miljard kilo voedsel. Dat begint al bij de boer die zijn groenten en fruit niet kwijt kan aan de supermarkt. Thibaud van der Steen en Stijn Markusse uit Breda gaan met het No Waste Army de strijd aan tegen voedselverspilling op landelijk niveau. Om dat te kunnen doen zoeken zij minimaal 10.000 leden.

Thibaud van der Steen en Stijn Markusse zijn bekende namen in Breda. Thibaud van der Steen begon in coronatijd met Breda Maakt Mij Blij, waarmee hij mensen hielp die met een overschot aan producten zaten. Van de Nonnen van Oosterhout die hun flessen wijn niet meer verkocht kregen, tot een boer die door de afgelasting van de vierdaagse met honderdduizenden gladiolen bleef zitten.

Ook Markusse werd bekend met een duurzaam initiatief, namelijk Boerschappen. Boerschappen maakt met boodschappenboxen de keten tussen boer en koper veel kleiner en directer. Ze bieden de boer uit de regio een eerlijke prijs en de consument een eerlijk product.

Structurele oplossing
Het is inmiddels 1,5 jaar geleden dat Stijn en Thibaud samen begonnen te praten over een manier om structureel iets te doen tegen voedselverspilling. “Maar liefst 5 tot 10 procent van wat een boer of tuinder produceert, haalt de keten niet eens. Dan heb je het over een appel die te klein is, of niet rond genoeg. Terwijl de smaak prima is”, legt Thibaud uit. “Dat is echt een enorm groot probleem, want je hebt het dus over ontzettend veel verspilling. Daar wilden Stijn en ik iets mee. We hebben dat groot aangepakt, en komen nu met het landelijke No Waste Army.”

No Waste Army biedt een oplossing voor boeren en telers die tegen dit soort problematiek aanlopen. Het werkt heel eenvoudig. Ben je lid van het army? Dan ontvang je ieder kwartaal voor 37,50 euro een box met daarin houdbare producten, gemaakt van reststromen. Van der Steen: “Hierbij moet je denken aan perensap van kromme peren en pastasaus gemaakt van paprika’s die net niet de juiste kleur hebben. Producten die misschien niet aan het ideale plaatje voldoen, maar wel heerlijk smaken.” 

Leden
Het No Waste Army gaat vandaag ‘live’. En de eerste 500 leden zijn al meteen binnen. “We hebben afgelopen dagen al met veel mensen over ons initiatief gepraat, en ontzettend positieve reacties gekregen. Want mensen willen graag iets doen tegen de verspilling, en met dit initiatief maken we het heel toegankelijk en gemakkelijk om een bijdrage te leveren.” Thibaud en Stijn dromen ervan om het No Waste Army snel te laten doorgroeien naar 10.000 leden. “We geloven erin dat dat haalbaar is. En heel eerlijk: Het is ook nodig. Want het aantal producten dat voor niets de prullenbak in gaat is schrikbarend hoog. Dus om die te redden, hebben we ook veel mensen nodig.”

In september worden de eerste boxen verstuurd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant en door de subsidie Toegepaste Technologie en Creativiteit van de Gemeente Breda. No Waste Army wordt gesteund door de ZLTO, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie.


Een boer met zijn producten in het veld  - Evy van Nispen