Afbeelding
Foto: HappyAcitvist

PvdD wil de doneerring tóch weer terug in Bredaas straatbeeld

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Een speciale ring rond vuilnisbakken, waar je flesjes of blikjes met statiegeld kan achterlaten. Breda testte er ooit al mee, maar die pilot was geen succes. Toch zou PvdD de ringen graag opnieuw geplaatst zien worden in Breda, nu er veelvuldig in vuilnisbakken wordt gegraven vanwege het statiegeld op blik.

Sinds naast flesjes ook blikjes statiegeld hebben, ligt er veel ‘geld’ in de vuilnisbakken in Nederland. En daar ervaren steeds meer gemeenten problemen mee. Want doordat mensen in de vuilnisbakken graven op zoek naar de blikjes en flesjes, komt er juist méér vuilnis op straat te liggen. En dat niet alleen. Waar de PvdD in Breda zich vooral aan stoort, is dat het graven in de prullenbakken niet humaan is. “Laten we hierbij voorop stellen dat het bizar is dat mensen statiegeld moeten verzamelen om rond te kunnen komen. Partij voor de Dieren Breda vindt dat ieder mens minimaal voldoende inkomen verdient om rond te kunnen komen, om te voldoen aan de basisbehoeften. Teven zijn we van mening dat wanneer mensen zich gedwongen zien om rond te komen van statiegeld, dit op een zo humaan mogelijke manier moet gebeuren. Vandaar dat wij vragen stellen over de al eerder besproken doneerring.”

De doneerring zou een oplossing kunnen zijn. Op die manier kunnen mensen hun flesjes en blikjes met statiegeld in de ring achterlaten, en kunnen mensen die het statiegeld graag gaan innen de blikjes en flesjes gemakkelijk meepakken. De partij wil graag weten waarom de pilot met de doneerring in Breda geen vervolg heeft gekregen, terwijl het in steden zoals Amsterdam wel een succes is. Ook wil de partij weten of het college nog andere ‘doneerring-achtige plannen’ heeft voor Breda.