Afbeelding
Foto: Ingrid Bothe

Het succes van de Ulvenhoutse kermisfeesten: ‘Ik hou van het dorpse karakter’

Door: Ingrid Bothe Algemeen

ULVENHOUT - “Mogen we alleen maar in de botsauto’s?”, vraagt een jonge kermisganger donderdag 24 augustus teleurgesteld aan zijn moeder. “We gaan nog wel een paar keer”, stelt die hem gerust. De kermis is dan nog niet officieel geopend, maar trekt al aardig wat bezoekers. Om 18.45 uur luidt Jan Melisse met het doorknippen van een lint onder luid gejuich plechtig de start in van vijf dagen vertier op het Pekhoeveterrein in Ulvenhout. Met naast de kermis in het weekend ook twee dagen feest bij ULVENhOUtDOOR.

Vrolijke kermismuziek, verlekkerde gezichten bij de suikerspinnen, toeters en bellen bij de attracties, de geur van verse oliebollen en uitgelaten stemmen… Na een wat afgeslankte versie in 2022 was er dit jaar weer van alles te beleven op de Ulvenhoutse kermis, waar nostalgie en familieplezier nog steeds voorop staan.

“Ja, de draaimolen is er weer!”, klinkt een blije kinderstem. Vanuit de bobslee is triomfantelijke gebrul te horen. Een kindje heeft de pluim te pakken die recht geeft op een gratis ritje. Bij de kraam met eendjes staan twee jongens in opperste concentratie te hengelen voor een mooie prijs. Ook de botsauto’s, de bungeetrampoline en de grijpkramen zijn erg in trek.

“Ik ga daar écht niet in”, zegt een volwassen bezoekster beslist tegen haar vriend, die haar probeert over te halen om een ritje te maken in de Body Shake. Getuige de ijselijke kreten is die inderdaad alleen geschikt voor de moedigen onder ons. Rook- en lichteffecten zorgen naast de hoge snelheid voor veel spektakel. “Vet!”, is onder de aanwezige tieners te horen. Een aantal jongere kinderen zijn tot hun grote verdriet helaas te klein om in de attractie te mogen.

Voor jong…
De andere kant van het Pekhoeveterrein is door vrijwilligers van Ulvenhout Leeft ingericht voor de kermisfeesten die de stichting al een aantal jaar organiseert. Zaterdag 26 augustus zorgt de hoofdact, Lekke Band, met fantastische outfits en waanzinnige feestmuziek voor een uitgelaten stemming. Een aantal kinderen loopt verguld rond met de gitaarvormige folieballonnen die vanaf het podium het publiek in zijn gegooid. Ze laten het zich geen twee keer zeggen als ze het podium op mogen bij de Studio 100 Medley.


…en oud
Ook de aanwezige volwassenen genieten volop. “Supergezellig om zo de vakantie af te ronden”, zegt een van hen tussen het dansen door, “en een mooi moment om even bij te praten met vrienden en bekenden.” De organisatie kijkt tevreden terug op de eerste dag van de Kermisfeesten. Wat hebben jullie er gisteren een super feest van gemaakt zeg! Kippenvel!”, is op hun Facebookpagina te lezen.


Bourgondische Zondag
De entree is 27 augustus gratis. Er is volop eten, drinken en muziek. Liefhebbers kunnen op een groot scherm de Formule 1 volgen. Gelukkig laat de zon zich ’s middags veelvuldig zien. Kinderen lopen vrijelijk heen en weer van en naar de kermis, terwijl hun (groot)ouders zich vermaken op ULVENhOUTDOOR. “Dat kan omdat het zo kleinschalig is opgezet. Sommigen vinden het misschien kneuterig, maar ik houd van het dorpse karakter van onze kermis en de kermisfeesten”, zegt een bezoekster. En daarin is ze duidelijk niet de enige!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding