De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef
De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Gedaantewisseling voor dames Barons

  Basketbal

PRINCENHAGE – Nog een week en dan staan de dames van Barons weer serieus te ballen. 3 oktober mag het team van coach Martin Gommers aan de bak in Den Bosch, tegen EBBC.


Eerst even een korte terugblik op vorig seizoen. Wat is het belangrijkste wat jullie is bijgebleven?
“Ik hou een positief gevoel over aan het afgelopen seizoen vanwege verdienstelijke vijfde plaats. Die hebben we behaald met een compleet nieuw team. De derde plaats had slechts slechts één overwinning meer.”
“Een ander mooi moment was de overwinning op de latere kampioen Almonte; Almonte verloor vorig seizoen alleen van ons in Breda.”

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Hoe verloopt de voorbereiding? Wat probeer je te bereiken in die aanloop?
“Onze voorbereiding loopt goed, maar niet ideaal. Onze aanvoerster is getrouwd en dat leverde met name enige tijd een incomplete groep op, wat lastig is als je op elkaar ingespeeld wilt raken.”

Jullie team eindigde als 5e. Wat is het doel voor komend seizoen?
“Voorbereiden op het seizoen 2011-2012 waarin Barons wil terugkeren naar de landelijke promotiedivisie. Promotie zou kunnen volgen na een eventueel kampioenschap, maar kan ook tot stand komen door vrije inschrijving in de promotiedivisie. Dat kan omdat daarvoor altijd te weinig belangstelling van clubs bestaat.”
“Daarnaast wil ik een mentaal sterke groep formeren, met een hoge trainingsopkomst van 85% over heel seizoen. Aandacht gaat vooral uit naar het op peil houden van de reboundkracht, en het beter vrije worpen schieten.”

Barons dames 1 mist een hele waslijst aan speelsters. Claudia Weterings (center), Merel Hoogland (center), Djura Gommers (guard) en Maartje Roozenboom (guard) zijn niet beschikbaar vanwege andere verplichtingen. Coach Martin Gommers kan af en toe nog wel een beroep doen op Weterings. Hoogland geeft haar studie voorrang en Djura Gommers en Maartje Roozenboom zijn het seizoen zoet met herstel van blessures.

Nieuw bij Barons zijn Kirsten van de Sande (forward) en Sanne van Dongen (guard) die van de opgedoekte promotiedivisionist WSC Waalwijk zijn overgekomen. “Goede, ervaren speelsters die echt iets toevoegen aan de groep”, aldus Gommers, die aangeeft dat de wijzigingen de speelstijl niet ongemoeid laten. “We verliezen de twee grootste centers, da we een beetje compenseren met het doorschuiven van Joyce van Rijkevorsel naar de centerpositie. In de aanval en verdediging gokken we daarom minder op onze lengte. We zullen agressiever verdedigen en aanvallend meer voor het afstandsschot gaan.”

De selectie van Barons wordt voor trainingen en wedstrijden aangevuld met speelsters uit dames 2 dat gepromoveerd is naar de rayon overgangsklasse. Dat team heeft volgens Gommers, die er ook trainer is, een flinke kwaliteitsimpuls ondergaan.

Gommers ziet in JRC een voorname concurrent. “En nieuwkomer Den Dungk kan wel eens verrassen”, zo denkt hij. “En misschien kan Attacus dat ook, nu het van Almonte de sterke Neeltje Koolmees erbij kreeg.”

Op zondag 3 oktober opent Barons de competitie met een lastige uitwedstrijd tegen EBBC in Den Bosch. Wat verwacht Gommers? “Vorig jaar hadden we daar veel moeite om te winnen”, zo weet hij, “bovendien zijn we nog in opbouw.” Toch hoopt de coach van de Bredase dames een overwinning.

De selectie van Barons
guard: Sanne van Dongen
forwards: Asha Gommers, Liesbeth van Vuuren, Kirsten van de Sande, Anouk Goverde, Leontien Evers
centers: Liedewei Ratgers, Joyce van Rijkevorsel, Janneke Brouwers, (Claudia Weterings)