De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef
De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Dames Barons op promotiekoers

  Basketbal

PRINCENHAGE - Er lijkt dit seizoen geen maat te staan op de dames van Barons. De Bredase basketbalsters wonnen ook hun achtste competitieduel en staan nu ongeslagen bovenaan in de rayon hoofdklasse. Zaterdag was JRC Boxtel niet sterk genoeg: 66-52.


Met 5-0 had Barons een lekkere start waarna het belangrijkste wapen van JRC, de center Esther van Egmond, voor het eerst tegen scoorde. In de eerste helft bleek zij moeilijk te stoppen. Bij gebrek aan andere uitblinkende speelsters trok zij het initiatief bij de bezoeksters naar zich toe en scoorde 12 van de 17 Boxtelse punten.

Maar dat was te weinig om gelijke tred met Barons te kunnen houden. De pressverdediging leverde Barons veelvuldig balwinst op en bij de afwerking ging het ook een stuk beter dan vorige week. Zo stond er in de tweede minuut van de tweede periode een 22-7 tussenstand op het scorebord.

Maar vervolgens maakte Van Egmond weer een serie van acht punten, waardoor JRC enigszins in het spoor kon blijven. De 30-17-ruststand was geruststellend voor Barons. De tweede helft startte niet goed voor de thuisclub. JRC scoorde ineens 15 punten op rij, terwijl Barons veel moeite had met de zone-verdediging die JRC nu had weggezet. Gevolg was een 34-32 tussenstand na zes minuten. Barons koos nu ook voor een zone-verdediging en die legde JRC bijna droog. Zelf kwam Barons weer wel aan scoren toe en bij 42-32 was de ruime marge weer terug.

Bij 46-36 begon de laatste periode. De enige zorg van coach Martin Gommers was om de eindstreep met twee centers te halen. Die waren tegen de vele centimeters van JRC namelijk wel vereist en gezien de foutenlast was dat nog een aardige uitdaging.

Tot de vierde minuut drong JRC nog aan (52-44), maar toen Barons een mooie serie van 9 punten maakte, leek het pleit in de zesde minuut beslecht: 61-52. Center Liedewei Ratgers had inmiddels het veld moeten ruimen, maar de andere twee haalden bijna beiden het eindsignaal. De slotfase verliep echter zonder problemen voor Barons. Het collectief met vier speelsters in de dubbele cijfers had opnieuw gezegevierd. Barons had de Sinterklaasavond dubbel en dwars verdiend.

Barons ds1-JRC Boxtel ds1 66-52 (15-7, 30-17, 46-36)
Scores Barons: Kirsten van de Sande 15, Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren 12, Joyce van Rijkevorsel 11, Janneke Brouwers 10, Sanne van Dongen 6, Asha Gommers 4, Liedewei Ratgers 3 , Leontien Evers 3, Anouk Goverde 2.