Logo bredavandaag.nl

Florian Dames: nu eerst de Alpe d’HuZes later de Commando’s

  Blog

BLOG - Donderdag 4 juni 2015 starten twee teams van elk tien deelnemers namens het OLV aan de beklimming van de Alpe d’HuZes. Vandaag in de zestiende bocht treffen we Florian Dames.


Florian is een sportieve leerling, die van een lolletje houdt. Hij staat positief in het leven. “Mijn betrokkenheid bij de actie vloeit voort uit het feit dat verschillende familieleden met de ziekte kanker te maken hebben gehad. Mijn opa, oom en tantes hebben gestreden, nooit opgegeven en toch verloren. Met mijn deelname wil ik alle mensen die nu strijden tegen of nog strijd moeten gaan leveren tegen deze verschrikkelijke ziekte een hart onder de riem steken. ”

Zijn sportiviteit steekt hij niet onder stoelen of banken. “Op maandagavond spinning met het team. Verder ben ik lid geworden van de Sportschool Club Pellikaan. Daarnaast hockey ik drie maal in de week bij Zwart-Wit. Mijn judo-activiteiten  heb ik op aanraden van mijn ouders voorlopig stopgezet. Het volgen van de lessen op vwo-niveau heeft mijn prioriteit. Helaas heb ik de training in Zuid-Limburg met het team vanwege een hockeywedstrijd niet kunnen bijwonen.”

De omgeving van Florian laat ook zeker van zich horen. “Ze vinden het goed. Sommigen zijn bezorgd, vragen zich af of het niet te veel is. Over het algemeen zijn ze trots en blij dat ik er aan mee doe.” Het combineren van school, hobby’s en de Alpe d’HuZes heeft Florian behoorlijk in de hand. “Het stoppen met judo heeft er nu voor gezorgd dat het goed gaat op school .”  

Sportiviteit staat bij deze brugklasser  hoog in het vaandel. “Je moet beleefd blijven tijdens de wedstrijd en vriendelijk zijn tegen de medespelers. Hulp en aansporing moet je als iets positiefs zien. Muziek geeft me een flow en die kan je vastzetten in de wedstrijd. Je flink inspannen levert een beloning op!”

'Ik wil graag het leger en dan bij het Korps Commandotroepen. Ik ga voor het hoogste, moeilijkste en zwaarste'

Florian schuwt het bezoek aan winkels voor donaties niet. “In Bavel, Ulvenhout en op het Valkeniersplein ben ik winkels afgegaan met een stappenplan. Op mijn laptop heb ik een soort presentatie geplaatst hoe te doneren. De mensen merkten dat ik de zaak goed op orde had. Bij een eigen zaak is het makkelijker om een donatie te krijgen dan bij een ketenwinkel. Jumbo doneert me in natura: een voedselpakket voor de Alpe d’HuZes en een bakker levert eierkoeken en krentenbollen voor het hele team.”

“Afgelopen zondag heb ik meegedaan aan de spinningmarathon. Wat  eventuele nieuwe acties betreft wacht ik de mail of de app af.” Sporten blijft Florian zijn belangrijkste hobby. Twee sporters ziet hij als een voorbeeld.  “Mark Huizinga, de judoka die in 2000 Olympisch goud won. Zijn mentaliteit en vechtlust spreken me aan. Mijn vader is een sportfanaat. Zijn bevlogenheid bij het voetbal, hardlopen en het fietsen is voor mij een inspiratiebron. Hij gaat mee naar Frankrijk en wil een dag eerder naar de top fietsen.”

Waar zal Florian aan denken tijdens het fietsen. “Ik moet het halen. Het geeft niet hoe snel. Dan maar wat minder. Maar ik zal het doel halen.” Dat Florian er voor zal gaan is duidelijk. Ook voor zijn toekomst ziet hij de nodige uitdaging. “Ik wil graag het leger en dan bij het Korps Commandotroepen. Ik ga voor het hoogste, moeilijkste en zwaarste. De uitdaging trekt mij aan. Ik heb er boeken over gelezen en films van bekeken. Ze behoren tot de beste ter wereld.”

Hans Goossens

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief