Guido van der Kroef/iizzoo

Rode mieren en gele voetjes

  Blog

BLOG - Ruim 8 jaar gelden verscheen in BredaVandaag mijn eerste column over een opvallend element in de Bredase publieke ruimte. Het ging over gele voetjes in de stoeptegels in de wijk Brabantpark.


Waar dienden die voetjes voor, was de vraag aan het lezerspubliek. Zelf had ik namelijk geen idee. Ondanks enkele suggesties destijds heb ik nog steeds geen sluitend antwoord op deze vraag gekregen.

De voetjes hebben er vorige jaar talloze neefjes en nichtjes bij gekregen in de Willemstraat en op de Willemsbrug, waar honderden rode mieren hun weg naar het park Valkenberg zoeken. Dat is een kunstproject waarvan de bedoeling wel duidelijk is  (min of meer).

Je hoeft niet veel moeite te doen om te ontdekken dat Breda veel spannende oude elementen in de publieke ruimte heeft. Net zoals de Bredase buitenkant eindeloos veel nieuwe ontwikkelingen heeft waar iets over te zeggen valt. Sommige kun je mooi vinden, andere weer minder fraai. Beide maken de verandering van de stad boeiend voor de mensen die er leven, wonen of werken en voegen iets toe aan de kwaliteit van de stad. Waar met zorg en aandacht vernieuwd wordt, neemt de stedelijke kwaliteit toe.

Goed voor onze gezondheid en ons geluk. Wat dat betreft mogen we in Breda best in onze handjes knijpen.
Dat raadsel van de gele voetjes, symbolisch voor de stad op weg naar de toekomst, dat zal wel nooit worden opgelost. Misschien wel net zo leuk.

Guido van der Kroef