Logo bredavandaag.nl
Wijnand Nijs

Kosmische Eenheid, of hoe een beeld verder leeft

  Blog

BLOG - Soms valt je oog op iets wat er al lang staat, maar wat je nog nooit hebt gezien. Maar als je het ziet, dan kun je er niet meer omheen. Zoals dit beeld: Kosmische Eenheid.


Het staat al sinds 1991 aan de JF Kennedylaan. Ooit neergezet voor Centrum Buitenlanders zoals dat daar gevestigd was bij de Incom. Begin 2016 werd het gebouw gesloopt, sindsdien staat het beeld er moederziel alleen onder een boom aan de rand van een braakliggend veldje.

Kunstenaar Abderrahim Chawki maakte het beeld van een kind. Het werd op 1 maart 1991 onthuld door Chawki. Hij deed dat samen met toenmalig burgemeester Ed Nijpels. De foto’s die Johan van Gurp ervan maakten laten zien dat het een feestelijke plechtigheid was.

Kosmische Eenheid is nu ver te zoeken, maar misschien meer dan ooit nodig nu heethoofden Trump en Kim Jong-un elkaar gek maken en de wereldvrede al Twitterend op het spel zetten.

Het beeld staat er eenzaam, beschut onder een boom. En al is het centrum er niet meer, de Kosmische Eenheid straalt, als je het eenmaal ziet.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief