Sinterklaasgevaar

Column

Beste mensen, buurtbewoners,

Sinterklaas en zwarte Piet zijn er deze weken weer. En als voorzitter van de buurtcommissie heb ik voorspeld dat dat een hoop overlast zou geven. Nou, dan doet het ook.

De binnenkomst van Sinterklaas in onze prachtige binnenstad met haven was een genot voor het oog. En niet alleen voor het oog, maar ook voor de kinderen. Daarnaast heeft Sinterklaas in de dagen daarna op menig adres binnen de singels een bezoek gebracht, meestal vergezeld van enkele vrolijke Pieten. Volgens oud gebruik wordt er door de Pieten snoep gestrooid uit een zak. Meestal bestaat dat uit pepernoten en van die keiharde vierkante snoepjes in felle kleuren die niet goed voor de tanden zijn. Maar vooruit, met Sinterklaas moet dat een keer kunnen.

Ik heb het echter over een ander probleem. Mijn tachtigjarige overbuurvrouw kwam zich gisteren bij mij beklagen. Het arme mens moest met een kruk de straat over strompelen omdat haar been in het gips zat. Eergisteren is zij namelijk ten val gekomen doordat zij uitgleed over een vage bruine massa. Aanvankelijk dacht zij het slachtoffer van een verregende hondenhoop te zijn, maar het bleek om een aantal pepernoten te gaan die onder invloed van regen en luchtvochtigheid zich tot een glibberige pap hadden omgevormd.

Ik kan het billijken dat mensen hun volksfeest willen vieren, maar het is natuurlijk niet nodig dat dit ellende voor anderen oplevert. Daarom stel ik voor dat de Pieten, met name op de gladde kinderkopjes van de binnenstad, niet langer meer strooien met snoepgoed. Binnenshuis, daar wil ik me niet mee bemoeien, maar buiten moet het afgelopen zijn. Ook het kinderen in de hand drukken van een gaffel pepernoten leidt vaak tot onverantwoord geknoei. Laten we hier dus met zijn allen niet meer aan meedoen, en spreek Sinterklaas erop aan. Strooigoed is levensgevaarlijk! Uiteraard houden wij in dit kader ook bij de komende carnavalstoet nauwlettend in de gaten wat er van de wagens af gegooid wordt. Wij zullen de politie tegen die tijd verzoeken bekeuringen te gaan uitdelen bij het gevaarlijk uitstrooien van snoep (denk ook aan oogletsel).

Kortom: buurtgenoten, wees sociaal, en denk na wat je doet. Voor mijn overbuurvrouw is het allemaal, zoals ze zelf sappig zei, ‘behoorlijk peperklote.’

Met vriendelijke groet,
jullie voorzitter