Logo bredavandaag.nl
Tuig
Tuig (Wijnand Nijs)

Tuig

  Column

COLUMN - Breda is een VVD-stad. Dat is het al lange tijd en dat heb ik nooit als een probleem ervaren. Lokaal gaat het om het oplossen van problemen en de politieke couleur van de raadsleden vind ik minder interessant dan hun daadkracht en integriteit.


Op dit moment vind ik de VVD-dominantie in Breda wel een probleem en dat heeft alles te maken met recente uitlatingen van lijsttrekker Thierry Aartsen op sociale media. Hij lijkt me een guitige gast. Die indruk wekte hij al toen ik hem voor 't eerst in de krant zag staan omdat hij op de kieslijst voor de Tweede Kamer stond. Als ik z’n tweets en posts bekijk zie ik echter een duister randje.

Op social media heeft hij het namelijk over ‘linkse haat’ (als het over autovrije binnensteden gaat), en ‘extreem-links tuig’ (als reactie op het afschaffen van cowboy en indianen themafeestjes). Daarmee diskwalificeert hij mensen met een andere mening dan hijzelf en draagt hij bij aan een polariserende discussie.

Je kunt zeggen dat sommige van zijn politieke tegenstanders zich van eenzelfde retoriek bedienen. Maar van iemand die waarschijnlijk de verkiezingen gaat winnen en ook nog eens op de kieslijst voor de Tweede Kamer stond, verwacht ik wel wat meer dan dat. 
Tegenover de ‘hatelijke’ standpunten van zijn tegenstanders zet hij zijn eigen argumenten: ’onze mooie stad’ en dat iedereen hier welkom is.

Hiermee schetst hij een beeld van haat tegenover tolerantie. En aan welke kant staat hij? De tolerante kant natuurlijk. Voor iemand die zo duidelijk een tolerante en gastvrije stad nastreeft, is zijn taalgebruik als het om zijn tegenstanders gaat nogal kort door de bocht.

Wat Thierry Aartsen eigenlijk doet, is zeggen dat er geen ruimte is voor dissonante klanken. Er is vrijheid, en je bent welkom, zolang je het maar met hem eens bent. Het heeft hem geen windeieren gelegd, deze strategie. Maar dat het daarom gerechtvaardigd is, is een kulargument. Wat de massa wil, is niet per definitie het goede. Thierry Aartsen uit zich als een populist. En volgens mij hebben we er daar al genoeg van bij de PVV of Forum voor Democratie.

Ik ben benieuwd of hij nog meer in zijn mars heeft, ik hoop het wel en daag hem van harte uit dat te laten zien. Zie het als een aanmoediging Thierry!

Steven van den Heuvel
 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief