Logo bredavandaag.nl
Kan een roze flamingo mensen naar de stembus lokken?
Kan een roze flamingo mensen naar de stembus lokken?

Kan een roze flamingo mensen naar de stembus lokken?

  Column

In een vlaag van opvoedkundige verstandsverbijstering hebben vriendinnetje M en haar man besloten om hun driekoppig nageslacht het begrip democratie bij te brengen. De eerste drie weken van maart wordt alles, maar dan ook echt alles, democratisch besloten. Ook de keuze voor een nieuw douchegordijn. De meeste stemmen gelden dus werd het er één met een levensgrote roze flamingo erop.


Met drie kinderen jonger dan tien jaar loop je dan het risico dat democratisch overeengekomen besluiten niet uitpakken in jouw voordeel. Een douchegordijn met een enorme roze flamingo dus. Vriendinnetje M was niet helemaal gelukkig met de nieuwe aanwinst. De eerste keer flamingo-douchen werd een bijna traumatische ervaring. Ze waande zich bij een optreden van de Toppers waarbij ze half aangerand werd door Gerard Joling die als een roze veren-explosie om haar natte lichaam bleef kleven. Sindsdien staat ze met haar ogen dicht onder de douche.

Maar de kinderen vonden hem prachtig. De jongste gaf de flamingo stiekem kusjes wanneer hij dacht dat er niemand keek. En de oudere twee voerden diepgaande gesprekken met die rare vogel wanneer ze zich stonden in te zepen onder de douche.

Ondanks deze overmatige schattigheid bereikte papa’s aversie tegen het beest een hoogtepunt tijdens een nachtelijk wc-bezoekje. Hij schrok zich te pletter van die klote flamingo. In in zijn slaapdronken kop was het geen flamingo maar een inbreker die zich had verstopt in de douche. Paniek! Met een hartslag van tweehonderd bpm maakte hij een snoekduik om de boef te overmeesteren. Dit ging uiteraard niet geheel geluidloos. Binnen een paar seconden stond de rest van de familie in de badkamer alwaar papa op dat moment met een verfrommelde roze flamingo in zijn armen in de douchebak lag.

Om verdere schade te beperken werd de volgende dag unaniem besloten dat een helderwit douchegordijn misschien ook best wel heel mooi zou kunnen zijn. In een democratische samenleving moet je sòms water bij de wijn doen en sòms snotterend afscheid nemen van een roze flamingo.

En dat is waar democratie om draait. Helaas begrijpt nog niet iedereen dat, getuige de uitspraak die afgelopen week door BredaVandaag in Tuinzigt werd opgetekend: ‘Ik ben niet van plan om te gaan stemmen, het heeft toch geen nut. Maar als ik zou stemmen zou ik op partij X stemmen. Ze hebben ons enorm geholpen...’

Oké, zeg dat nog eens, maar nu heel langzaam. En wanneer het kwartje daarna nog niet valt dan ken ik nog wel drie kleine jongetjes die het principe democratie even haarfijn uit willen leggen.

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief