Nog even over die winkelpui in de Veemarktstraat
Nog even over die winkelpui in de Veemarktstraat

Nog even over die winkelpui in de Veemarktstraat

  Column

Er worden tegenwoordig zoveel onzinnige awards uitgereikt dat je een loser bent wanneer je nog nooit een prijs gewonnen hebt. Daarom verzinnen we steeds meer nieuwe awards, zodat niks of niemand meer buiten de boot kan vallen. We zijn met z’n allen een beetje de weg kwijtgeraakt in het hele prijzencircus.


Kijk maar naar dat lelijke messing raamwerk in de Veemarktstraat. Dat gedrocht won afgelopen week een prijs voor de beste winkelpui. Inderdaad, de beste winkelpui. Het ging dus niet om de mooiste of de lelijkste, maar over de beste winkelpui. En daar gaat het in mijn hoofd een beetje mis. Want bij een oliebol of een worstenbroodje kan ik me bij dat ‘beste’ nog wel wat voorstellen. Maar bij de beste winkelpui? Is die pui dan van alle puien het beste in staat om de rest van het gebouw overeind te houden? Is het glas doorzichtiger dan van alle andere winkelruiten? Nee, in het juryrapport staat dat de pui laat zien dat ook in een historische binnenstad oud en nieuw prima samen kunnen gaan. Blijkbaar gaat het niet alleen in mijn hoofd een beetje mis maar zijn ook de jurerende architecten en gemeenteambtenaren van het padje met zo’n motivatie.

En dan nog even over de kleur. Die is moeilijk te omschrijven maar wanneer het zonnetje erop staat te schijnen dan doet de kleur me denken aan de patserige schreeuwerigheid van Donald Trump. Iets wat sowieso voor geen goud een prijs zou mogen verdienen. Maar  wanneer de zon niet schijnt dan is het nog erger. Dan ligt de kleur ergens tussen die van een volgekakte babyluier en het uitgedroogde restje Joppiesaus in het fritesbakje op de ochtend na een avondje stappen.

Anyway, wel of geen prijs, ik blijf het een lelijk ding vinden. Het enige wat er mooi aan is, is dat het laat zien hoe makkelijk mensen te beïnvloeden zijn. Let maar eens op de reactie van mensen wanneer je zegt dat je het een spuuglelijke pui vindt. Op zo’n moment is er altijd wel een nuftig typje dat lyrisch begint te blaaskakeren over de schoonheid van de pui en dat die pui wel even mooi de prijs voor de mooiste pui van Breda in de pocket heeft.

Nee lieve schat, niet een prijs voor de mooiste pui maar de prijs voor de beste winkelpui. Een prijs die ondertussen zelf genomineerd is voor een prijs. Namelijk die van de meest onzinnige prijs van Breda... en ver daarbuiten.

Babs Verstrepen

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief