Alsof je je outfit bij elkaar harkt in de Willem II-fanshop

  Column

Na twee dagen kledingshoppen ben ik rijp voor de sloop. De modeondernemers in de Bredase binnenstad hebben zich massaal achter mijn biologische klok geschaard: als vrouw ben ik hopeloos afgeschreven.


Ik snap best dat je je als retailer liever stort op een kledingcollectie voor hippe jonge meiden met wespentailles en lange benen. Maar wij, vrouwen die al wat langer aan de zwaartekracht zijn blootgesteld, moeten ons ook gewoon aankleden hè. Okee, alles hangt wat meer en langzaam maar zeker ontstaan er bobbels op plaatsen waar geen bobbels behoren te zitten en deuken waar we liever geen deuken zien. Maar dat wil nog niet zeggen dat we niet een heel klein beetje ons best willen doen om er fatsoenlijk uit te zien.

Als me één ding duidelijk geworden is, dan is het wel dat er een halve generatie in Breda rond moet lopen die geestelijk of lichamelijk tussen wal en schip valt. Te oud voor het één en te jong voor het ander.

Want jurkjes zijn voor ons alleen nog leuk in jaargetijden waarin we onze spataderen met panty's kunnen bedekken. En niemand, maar dan ook echt helemaal niemand!, zit erop te wachten dat wij ons lijf in zo'n hoogwaterbroek met van die verticale strepen persen. Of dat we een naveltuitje aantrekken waar onze borsten aan het einde van de dag onderuit floepen. En een lange jurk met een split tot net onder de oksel? Ook geen best idee!

Dus wat blijft er over? De winkels voor de geriatrische vrouw . Daar waar lichtblauwe bandplooibroeken de boventoon voeren. Of rekken vol hangen met bloesjes waarbij het dichtknopen van de bovenste knoopjes tot ademnood kan leiden. Lichamelijk ben ik daar misschien wel aan toe, maar geestelijk is het nog lichtjaren verwijderd.

En dan die pashokjes met die felle witte led-lampen. Niet echt flatteus. Zacht flikkerend kaarslicht is waarschijnlijk teveel gevraagd. Maar is er echt geen tussenoplossing waardoor we onszelf wat minder weerzinwekkend weerkaatst zien worden in de passpiegel?

Horeca hebben we nu wel genoeg in Breda. Het wordt tijd voor wat variatie in het mode-aanbod voor de oudere-jongeren. Want kledingshoppen in Breda voelt voor ons nu toch een beetje alsof we onze outfit in de Willem II-fanshop bij elkaar moeten harken…je wil er nog niet dood in gevonden worden.

Babs Verstrepen