Commentaar: Convenant koopzondagen is wassen neus

  Commentaar

COMMENTAAR – Het convenant over het aantal koopzondagen dat door de ondernemers in de binnenstad is gesloten creëert alleen maar verwarring. Zondag waren ondanks de gemaakte afspraken niet alle winkels open.


Het werden, na lang overleg, negentien koopzondagen in plaats van de zestien van een jaar daarvoor. Welgeteld drie extra dagen. Tijdens eerste extra zondag dat de winkels volgens het convenant open zouden zijn liep het meteen al mis. Veel winkels bleven gewoon dicht. Dat raakt kant nog wal.

Wederom keerden velen onverrichter zaken weer huiswaarts. Het beeld dat Breda naar buiten uitstraalt, wordt er niet beter op en dat is in niemands belang.

De oorzaak van de onduidelijkheid zit hem in de gedachtegang achter het convenant, namelijk het behouden van de zondagsrust en zorgen dat niet alle, vooral kleinere, winkeliers op zondag open moeten.

Dat is hun goed recht. Maar de kleinere zaken zouden wel opengaan als de groot winkelbedrijven hun deuren open gooiden, zoals afgelopen zondag.

Daar zit hem de crux, want intussen hebben enkele ondernemers besloten gebruik te maken van de geboden vrijheid en zijn iedere zondag open. Zij werden wel door de winkeliersvereniging op hun vingers getikt.

Het convenant dat de oplossing moest brengen, is hierdoor niets meer dan een wassen neus. Het is eerder een middel van de welwillende winkeliers om te zorgen dat ze niet de concurrentie aan hoeven.

Maar met of zonder convenant, ondernemers bepalen zelf wel wat ze doen. Uiteindelijk zullen de meeste winkeliers overstag gaan, wanneer duidelijk wordt dat op zondag meer klandizie is dan op een doorsnee maandag. Het zou beter zijn als de ondernemers zelf actie ondernemen en op korte termijn duidelijkheid scheppen, want voortmodderen zoals nu, daar heeft niemand baat bij. De ondernemers niet, en het winkelend publiek niet.

Uiteindelijk is elke zondag koopzondag slechts een kwestie van tijd. Alleen valt te hopen dat het winkelend publiek Breda dan nog steeds weet te vinden en niet in verwarring is achtergelaten.

Het commentaar verwoordt de mening van de redactie en is geschreven onder onder verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief