Logo bredavandaag.nl

'Blij als mensen voor ons komen'

  Cultuur

BREDA - Na bijna tien jaar schrijven had de Bavelse muzikant Jan Willem van Opstal zijn verzameling Nederlandse liedjes compleet. En werd het tijd om ze op een cd te zetten. Zondag presenteert hij met zijn band Ontroerend Goed het resultaat in het Bierreclame Museum.


Ontroerend Goed bestaat pas een jaar, maar eigenlijk gaat Van Opstal (43) al veel verder terug voor de muziek die hij nu heeft gemaakt. “Ik ben al vanaf mijn zestiende op allerlei manieren met muziek bezig. Samen met wat klasgenootjes van de mavo deden we toen mee aan een talentenjacht als Tuf. We speelden Nederlandstalige muziek, met ska- en reggae-invloed. Onze vriendjes vonden het allemaal heel leuk, maar de jury was vernietigend. Er zat niemand op te wachten, stelden de juryleden. Drie maanden later brak Doemaar door.”

Waarmee de accordeonist niet wil zeggen dat het bandje toen die potentie had. “We hadden niet de muzikale kennis van Henny Vrienten en consorten, ,aar we hadden wel dat idee.” Nu presenteert hij tien liedjes, opgenomen in de Auvergne. Soms gevoelig, soms pop met een beetje folk. En soms een vleugje ska. Een revanche? “Dat is een groot woord.” Maar leuk vindt hij het wel dat de Nederlandstalige nummers die hij de afgelopen acht jaar schreef voor iedereen te horen zijn.

Daarmee slaat Van Opstal even een andere weg in. De laatste jaren timmerde de Bavelse muzikant vooral als troubadour aan de weg. Hij speelde op feesten en partijen, bracht Middeleeuwse muziek ten gehore. Soms hoor je het terug op de cd. “Ik speel de liedjes soms ook wel op een Middeleeuwse manier, iets herschreven. Het zijn ook liefdesliedjes.” Maar niet allemaal. “Een lied gaat over mijn broer die mijn zus werd, over prachtige wolkenluchten. Over verliefd zijn, over drankmisbruik. Heel divers.”

Zoals ook Ontroerend Goed heel divers is. Een gitarist die ook cello speelt, een violiste, die straks op een zevensnarige viool speelt. Van Opstal zelf op accordeon. “We zijn ook niet in een hoekje te stoppen. Waar het naar toe moet? Dat weet je nooit. Ik ben al tevreden als we op plaatsen terechtkomen waar mensen naar ons luisteren, leuke theaterzaaltjes. Ik speel nu vaak op feesten waar het toeval is dat mensen ons treffen, het is leuk als ze voor ons komen.”

cd-presentatie Ontroerend Goed, zondag 17.00 uur Bierreclame Museum

Ontroerend Goed
Jan Willem van Opstal - zang, accordeon, piano en gitaar
Pim van Ginneken - mooie stemmetjes en gitaar
Jaap Lagerweij - cello en gitaar.
Erwin Scheijgrond - fretless bas, contrabas en basgitaar
Mark Verhoeven - slagwerk
Carmen Jacobs - viool
Geert Scheijgrond – Techniek

Ontroerend Goed op het web:
www.myspace.com/vermakelaardij
deband2.hyves.nlFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief