Het nieuwe onderkomen van Tracks. Klaar voor nieuwe nummers en video's. foto Ilse Lukken
Het nieuwe onderkomen van Tracks. Klaar voor nieuwe nummers en video's. foto Ilse Lukken

Jongeren kunnen creativiteit kwijt bij nieuwe Tracks

  Cultuur

BELCRUM – Bij binnenkomst vraag je je af of je wel aan het goede adres bent, alleen een poster aan de muur verraadt dat je bij het nieuwe onderkomen van jongerencentrum Tracks bent aangekomen. Alle muren zijn nog maagdelijk wit en de verschillende ruimtes maken een kale indruk.


Er zijn maar een handjevol mensen aanwezig. Maurice Belfort zit aan een computer bij de rest van de groep, hij is projectleider bij het jongerencentrum. “We proberen zo dicht mogelijk bij de doelgroep, jongeren van 16 tot 26, te komen met Tracks, wij bieden alleen dingen aan die zij interessant vinden."

De opzet van het centrum is dat jongeren zich vrijwillig, via school of andere instelling, aanmelden voor een cursus. Dat kan variëren van het maken van je eigen tv-programma of videoclip, tot het mixen van je eigen beat of opnemen van eigen rap in de muziekstudio. Na het volgen een kort opleidingstraject mogen de jongeren zelfstandig aan de slag met de apparatuur die gratis beschikbaar wordt gesteld door Tracks.

De kantine met een bar en lounge is er al. "Er komt nog een plek om hier te kunnen gamen", aldus Belfor. Achter een grote zwarte muur gaat een studio schuil. “In te richten naar de wens van de bezoekers. Je kunt er videoclips opnemen of bijvoorbeeld inrichten als set voor een fotoshoot. Er is ook nog een geluidsdichte ruimte voor het opnemen van muziek."

Vlakbij de ingang zijn er twee kantoorruimtes. "Daar moeten instellingen zoals Sagenn, een re-integratie bureau die veel jongeren doorstuurt naar de jongereninstelling, komen", legt de projectleider uit. "Het voordeel daarvan is dat jongeren dan hier hun intakegesprek voeren en gelijk weten waar ze de komende tijd worden opgeleid."

Alles wat er al in het pand te vinden is ziet er strak en nieuw uit. Er is ook een lokaal met een aantal nieuwe computers. “Goede computers zijn noodzakelijk omdat we ook programma’s als Photoshop gebruiken", legt Belfor uit.

Het is ook mogelijk om stage te lopen bij Tracks. Max van Dijke (18), mbo-leerling op het Radius College, zegt dat hij al heel veel bij het jeugdcentrum geleerd heeft. “Bijvoorbeeld leren omgaan met verschillende computerprogramma’s." Hij was net even bezig met zijn eigen website. “Je wordt hier heel vrij gelaten. Ik krijg een opdracht en mag zelf weten hoe en wanneer ik dat doe.”

Het is een luxe jeugdhonk waar jongeren niet alleen komen om hun tijd te doden, maar ook om iets te leren en bezig te zijn met hun eigen toekomst. In januari gaat het jongerencentrum ook lessen aanbieden voor jongeren die zelfstandig ondernemer willen worden.

Er moet nog het een en ander gebeuren in het nieuwe onderkomen van het jongerencentrum. Er mist nog een uithangbord en er moet nog een soort van introductie filmpje bij de ingang komen. Belfor zegt: “Dat wordt een taak voor de jongeren. Als je binnenkomt, moet het filmpje je binnen een paar seconden duidelijk maken wat Tracks is en wat je er kan doen.”